Belföld

Jövőre 100 milliárddal nőnek a gyermek- és ifjúsági támogatások

Jövőre mintegy 100 milliárd forinttal, 9,3 százalékkal nőnek a gyermek- és ifjúsági célú kiadások - közölte az oktatási miniszter.

Több mint 8 milliárd forintra bővül az ingyenes tankönyvtámogatás kerete, és ezáltal 700-750 ezer diák kaphat térítésmentesen tankönyvet. Több mint 27 milliárd forintra nő az ingyenes és kedvezményes étkezés támogatás, így 400 ezer óvodás és iskolás kaphat 50 százalékos kedvezményes és 100 ezer óvodás ingyenes ellátást – mondta Magyar Bálint budapesti, rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztatóján.

A pedagógusbérekről kifejtette: a minőségi bérpótlék jövő szeptembertől 12 százalékkal, a jelenlegi 3900 forintról 4400 forintra nő. Az osztályfőnöki pótlék, amely most 2000-2500 forint, legalább két és fél szeresére emelkedik, ami közel 70 ezer osztályfőnököt érint.

Magyar Bálint cáfolta, hogy a közoktatás területén csökkennének a normatívák. A pedagógus továbbképzési normatíva 15 ezer forint lesz és adómentessé válnak a pedagógus díszoklevelek. Elmondta: az önkormányzati közoktatási normatív támogatások összege 2004-ben 477 milliárd forint lesz, az idei 466,4 milliárddal szemben. A felsőoktatási hallgatók lakhatási támogatása a jelenlegi 33 ezerről 55 ezer forintra emelkedik. Ezzel 135 ezer egyetemista és főiskolás lakhatási körülményei javulnak.

A felsőoktatási intézmények támogatása több mint egymilliárd forinttal nő, központi beruházásokra mintegy 11 milliárd forint jut A tárca célfeladatainak támogatása a tervezett uniós támogatásokkal 16,6 milliárdról 21,3 milliárdra nő. A működési támogatások összege az idei szinten marad – mondta az oktatási miniszter.

Hozzátette: a felújításokra fordítható források 3,2 milliárdról 2,2 milliárdra csökkenek, ugyanakkor a felsőoktatási intézmények mentesülnek a bevételeik után fizetendő 5 százalékos központi elvonástól, ami azt jelenti, hogy 1,5 milliárd forint marad az egyetemeknél, főiskoláknál.

Beszámolt arról, hogy 2004-ben a költségvetési források változatlan ütemezése mellett, magántőke bevonásával milliárdos kollégiumi és felsőoktatási beruházások indulnak. A tárcaközi bizottság már jóváhagyta a debreceni beruházásokat. A miniszter úgy számolt, hogy 2006-ig a 10 ezernyi új férőhely mintegy 30 milliárd forintnyi beruházást indukálhat.

Az oktatási tárca vezetője kérdésre válaszolva közölte, hogy a helyi utazáshoz igénybe vehető kedvezmény 4 százalékponttal lesz kevesebb. Arra vonatkozóan, hogy négyezer felsőoktatásban dolgozót bocsátanának el, úgy válaszolt: amikor a hallgatói létszám ilyen arányban növekedett, nem hinné, hogy elbocsátásokra kerülne sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik