Belföld

Négy százalék fölé kúszhat a német deficit

A Handelsblatt értesülése szerint az idei német költségvetési deficit meghaladja a GDP négy százalékát, szemben a kormány által számított 3,8 százalékkal.

Belső pénzügyminisztériumi előrejelzésekre hivatkozva a Handelsblatt azt írja, hogy a kormány a hetekben benyújtásra kerülő pótköltségvetésben 41 milliárd euróra emeli a szövetségi hitelfelvételi keretet a jelenlegi 18,9 milliárdról. A Spiegel magazin hasonló értesüléseket jelentetett meg a hét végén, ezeket azonban a pénzügyminisztérium cáfolta.

A Handelsblatt számításai szerint a szövetségi hitelfelvétel 30 milliárd illetve 10 milliárd euróval emeli majd meg a költségvetési deficitet regionális és önkormányzati szinteken. A társadalombiztosítási rendszer közel tízmilliárd eurós deficitre számíthat. A teljes költségvetési deficit 90 milliárd euró körül lesz, szemben a 2002-es 74,3 milliárd euróval, azaz a GDP 3,5 százalékával. A német kormány megítélése szerint nehéz lenne a költségvetési deficitet az EU tagok számára előirt határ, a GDP három százaléka alá szorítani. A 2004-es szövetségi költségvetést előreláthatólag november végén fogadják el a november 5-6-án esedékes korrigált adóbevételi számítások ismeretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik