Belföld

Tovább tart az aszály

Folytatódott a február közepe óta tartó csapadékszegény időjárás szeptemberben - állapítja meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb jelentése a vízháztartásról.

A hónap végére országos átlagban mindössze 33 milliméter eső esett, ami 9 milliméterrel volt kevesebb az időszakra jellemző átlagnál. A vízháztartási tájékoztatóból kitűnik, hogy Magyarországon január 1-jétől szeptember végéig átlagosan 294 milliméter csapadék hullott, ami 145 milliméterrel kevesebb a jelzett időszak átlagnál.

Szeptember végére a talaj legfelső 20 centiméteres rétegének nedvességtartalma – a lehullott csapadék területi eloszlásának megfelelően – 60-90 százalék között alakult. A talaj nedvességtartalma az előző hónaphoz képest például a Kisalföldön csökkent, az Alföld egyes területein viszont kissé növekedett. A mélyebb talajrétegek nedvességtartalma pedig tovább csökkent.

A talajvíztükör valamelyest süllyedt. A síkvidéki területen átlagosan 85 centiméterrel helyezkedett el alacsonyabban az 1961 és 1990 között hasonló időszakban mért átlagértékekhez képest. A szakértők a legalacsonyabb negatív eltéréseket – azaz 100 centiméternél nagyobb talajvíz-süllyedést – továbbra is a Duna-Tisza köze hátsági területen jeleztek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember 29-én kiadott hosszú távú – hat hónapos – időjárás-előrejelzése szerint az idei október az átlagosnál kissé melegebb és kissé csapadékosabb lesz. Novemberben várhatóan átlagos hőmérsékletű és átlagosan csapadékos lesz az időjárás, míg a december átlagos hőmérsékletűnek és kissé csapadékosabbnak ígérkezik.

A szakértők szerint az alacsony vízszintek, illetve kevés csapadék miatt az őszi belvizek kialakulásának továbbra sincsenek meg az előfeltételei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik