Belföld

Panaszt tesz a Deutsche Post amerikai sérelmei miatt

A Deutsche Post be kívánja vonni az EU-Bizottságot amerikai konkurenseivel, a UPS és a FedEx gyorsposta cégekkel folytatott vitájába.

A Deutsche Post fel kívánja hívni a Bizottság figyelmét azamerikai piacon őt érő elbánás és az amerikai cégekkel szemben az európai piacon tanúsított magatartás között feszülő ellentétre.

Felkéri Loyola de Palacio közlekedési biztost a UPS és a dán Star Air légitársaság, valamint saját leányvállalata, a DHL és az amerikai Astar Air Cargo légitársaság közötti együttműködés üzleti modelljének az összevetésére. Mindkét amerikai gyorsposta konszern számos alkalommal tett kísérletet a múltban a Deutsche Post amerikai terjeszkedésének a megakadályozására.

A Deutsche Post azonban nem tett hivatalosan panaszt az ügyben. A biztostól csak annak eldöntését várják, hogy hajlandó lesz-e kivizsgálni az ügyet. Klaus Zumwinkel a Deutsche Post elnöke a Wall Street Journal lapnak adott nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy Amerikában “az európai vállalatokkal szemben alkalmazott eljárás nem felel meg a nemzetközi piaci normáknak”.

A UPS és a FedEx számos kísérletet tett az amerikai légügyi hatóságnál az Astar Air Cargo működési engedélyének a bevonatására, mivel az a DHL ellenőrzése alá került. Az amerikai törvények tiltják a külföldi ellenőrzést amerikai légitársaságok felett. A Deutsche Post viszont arra kíván rámutatni, hogy a dán Star Air viszont a UPS ellenőrzése alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik