Belföld

Október – a rettegés hava

Sokéves csúcsra tört a hazai börze két húzótársasága, a Mol és a Richter. A nemzetközi piacokon is kedvező a hangulat a rallyhoz, pedig az ősz második havára nem ez a jellemző.

Talán szerdai Befektetésajánlónkat olvasták a befektetők, ahol éppen a Mol-részvények kellemes kilátásaival foglalkoztunk, mert a keddi záróárhoz képest hét százalékkal emelkedett az olajpapír árfolyama mindössze három nap alatt. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a kedden bejelentett gázáremelés volt az emelkedés kiváltója. A kormány döntése értelmében az ipari fogyasztók számára október közepétől 16,4 százalékkal, a lakossági fogyasztók számára pedig 5,3 százalékkal emelkednek a gázárak.

Pénz- és állampapírpiac

 

Az állampapírpiacon enyhe korrekciónak lehettünk szemtanúi hektikus kereskedés mellett. A kamatcsökkentési várakozások lanyhulásával indokolható a kötvények 5-10 bázispontos hozamemelkedése, de a piac összességében stabilnak mondható, ami nagyon fontos a forint további erősödése szempontjából. Nemzeti valutánk ennek megfelelően célba is vette a 250-es határt és már 253 forintig is erősödött az euróval szemben. Ma délután kettőkor összeül a Monetáris Tanács, de várhatóan nem nyúlnak a kamatokhoz.  

Fordulat a Mol életében

Egyrészről minden gázáremelés jó hír a piac számára, másrészt elterelte a figyelmet a hamarosan sorra kerülő privatizáció hatalmas kínálatától. Teljesen bizonytalan ugyan, hogy ez a gázáremelés milyen viszonyban áll a tervezett új szabályozással, vagyis hogy ezek már az új importalapú gázárképlet alapján képzett tarifák, vagy amolyan köztes megoldást jelentenek csak.

Ami a Mol árfolyama szempontjából fontosabb, hogy azt csiripelik a madarak: legkésőbb jövő hét közepéig megismerhetjük az új gázárszabályozás hátterét adó rendeleteket. Ezek többek között olyan „csekélységeket” tartalmaznak, mint a gázüzletág szavatolt nyereségessége. Micsoda fordulat ez, hiszen eddig a gázüzletág pénztemető volt a társaság és részvényesei számára! Nehéz elképzelni, hogy most ettől várhatjuk a profitot. Ez a szemléletváltás időbe telik a külföldi befektetőknek is; aki hamar cselekszik, az jobban járhat, mint aki későn ébred rá a gázüzletág valós értékére.

Richter: drágán is vonzó

A Richter igen makacs jószág. Kéthetente újabb csúcsra ér, ezt követően visszapüfölik ezer forinttal lejjebb, de ő feltámad, és újabb rekordot dönt. Most éppen öt éve nem látott szinteken jár az árfolyam, fittyet hányva olyan pesszimista kijelentésekre, melyek szerint ez már magaslati levegő a társaság számára. Úgy látszik, hogy a befektetők szemében a papír még ezen az áron is vonzó.

Az emelkedés mögött valószínűleg az áll, hogy a nemzetközi gyógyszeripari vállalatokba fektető és a Richtert igen kedvelő alapok igen jól teljesítettek az utóbbi időben. Mivel az egyéni befektetők gyakran az elmúlt időszakok teljesítménye alapján hozzák befektetési döntéseiket, így sok pénz áramlik ezekbe az alapokba és ezáltal a Richterbe is.

Vészjósló hangulatban jönnek a gyorsjelentések

A múlt héten beléptünk a tőzsdék számára mindig rettegett október hónapba. Tekintve, hogy az amerikai tőzsde történelmének két fekete napja, 1929-ben és 1987-ben is október végére esett, pszichikailag is érzékeny időszak következik. Talán babonából, talán óvatosságból, de jellemző, hogy októberben minden árfolyam-emelkedésre gyorsabban reagálnak a befektetők profitrealizálással.

Összeomlásra ugyan nem lehet számítani, legalábbis ez nincs benne a Wall Street levegőjében, de csökkenő árfolyamokra nagyon is. Sokan tartották



Október – a rettegés hava 1


volna időszerűnek szeptemberben az árfolyamok korrekcióját és ugyan a Dow Jones iprai átlag és a Nasdaq is esett egy keveset az elmúlt hónapban, de a csökkenés mindössze másfél százalék körül volt mindkét index esetében.

A hónap vészjósló hangulatát a harmadik negyedéves gyorsjelentések javíthatják. A General Electric már pénteken beszámol az elmúlt időszaki teljesítményéről, de a tömeges jelentésekre még várnunk kell. Mivel azonban a gyorsjelentéseket megelőzik a profit warningok, megtorpanás figyelhető meg azokban a szektorokban, ahol egyes társaságok bűnbocsánatért esedeznek.

Az elemzők várakozása szerint a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 5 százalékot meghaladó mértékben bővült és az S&P 500 indexet alkotó vállalatok profitja 13 százalékkal nőtt. Érdekesség, hogy a profitnövekedési várakozások nem emelkedtek egy cseppet sem annak ellenére, hogy a gazdasági kilátások sokat javultak az utóbbi időszakban. Az igazi kérdés azonban az, hogy ez beépült-e már az árfolyamokba. Erre adhatnak választ a negyedéves számokra érkező reakciók, de ezen a héten még nyitva marad a kérdés.

Feyér Zoltán

 

Sajnos ma csak kevesen tőzsdéznek Magyarországon, kevesek számára ismerős ez a csodálatos világ. Október 2-án Feyér Zoltán személyében olyan ember távozott tragikus hirtelenséggel közülünk, aki a Forintos Percek műsorával minden reggel élvezhető módon hozta közelebb az érdeklődő laikusokhoz is a tőzsdéket és pénzpiacokat. Neve, színes egyénisége összenőtt a modern kori tőzsdével, halálával űrt hagyott maga után. 



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik