Belföld

Nem korlátoznák a kábeltévék versenyét

Éles verseny kezdődhet a kábeltelevíziós piacon, az elektronikus hírközlési törvény tervezete ugyanis lebontaná a terjeszkedésük korlátait - írja a Napi Gazdaság - , miközben új lehetőségeket nyitna meg a vezetékes távközlésben is.

Jövőre megszűnhetnek a műsorelosztó társaságok földrajzi terjeszkedésének akadályai, illetve a tulajdonlásra vonatkozó korlátozások – derül ki az elektronikus hírközlési törvény (eht) tervezetéből.

A készülő jogszabály szerint hatályát veszti a médiatörvény 115. paragrafusának 4. bekezdése, amely kimondja, hogy egy műsorelosztó vállalkozás vételkörzete nem haladhatja meg az ország lakosságának egyhatodát.

A 650 ezer előfizetővel rendelkező UPC már elérte a médiatörvényben előírt küszöbhatárt, s egyebek között ez is gátat szabott további terjeszkedésének. A változtatás teret nyitna az Antenna Hungária AM-mikrója előtt is, ez tehát túlléphetne Budapest határain, s akár országos kábeltévévé válhatna.

Ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el az eht tervezetét, akkor az más területen is jelentős elmozdulást eredményezhet. A törvénytervezet ugyanis megszüntetné a médiatörvénynek azon rendelkezését is, amely szerint műsorelosztó vállalkozásban befolyásoló részesedéssel rendelkező társaság nem szerezhet hasonló részesedést más műsorszolgáltatóban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik