Belföld

Miért nem volt tartható a lakáshitel adókedvezménye?

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott hétfőn az MTI-nek elmondta: a lakáshitele után igénybe vehető adókedvezmények rendszerét nem lehetett tovább fenntartani, mert az a magas jövedelműeket és a nagy hitelösszeget felvevőket támogatta.

Míg tavaly még csak 2,7 milliárd forint adóvisszatérítés volt e címen, addig ez az összeg az idén várhatóan már 18 milliárd forint lesz, és ha nem változtak volna meg a feltételek, akkor jövőre már 35 milliárd forint lakáshitel utáni adóvisszatérítés lett volna, és ezt a terhet a központi költségvetés már nem bírta volna el – fejtette ki a szocialista politikus.

Előzőleg Mádi László fideszes képviselő arról beszélt, hogy a lakáshitelek után igénybe vehető adókedvezmény jövőre tervezett csökkentésével “a Medgyessy-kormány felrúgja a családok százezreivel kötött megállapodást”. Csabai Lászlóné közölte: a 2002. évi adatok alapján mintegy 170 ezer lakáshitel utáni adóvisszaigénylő egyenként 93 ezer forint adókedvezményt érvényesített.

Kitért arra, hogy az adókedvezmény-csökkentés hatására 2004-től a lakáshitel-felvevők 30-40 százaléka továbbra is az ideinek megfelelő összeget igényelheti vissza, 30-40 százaléka az ideinél valamivel kevesebbet érvényesíthet, míg 15-20 százalékot, a magas jövedelműeket és a nagy hitelösszeget felvevőket érinti igazán negatívan a változtatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik