Belföld

Magas energiaárak – az önellátás a divat

A sorozatos európai áramkimaradások okozta sokk is közrejátszhat abban, hogy egyre többen térnek át önellátásra, és vállalkoznak mini erőmű építésére - olvasható a Magyar Hírlapban.

A távközlési cégeken és közszolgáltatókon kívül ma már bevásárlóközpontok, kórházak és nagyobb vállalatok is üzembe állítanak kisebb gáz- vagy olajaggregátokat. Ezek nemcsak üzemzavar esetén, hanem egész nap termelnek áramot és melegítenek vizet is kedvező áron.

A kis teljesítményű – 0,5-2 megawattos – gáz- vagy olajtüzelésű erőművek viszonylag olcsók, és kedvező áron lehet velük áramot termelni. A folyamatos üzemelésre “szorított” szolgáltatókon – mint például a Matáv vagy a Közép Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság és a Fővárosi Gázművek – kívül ma már nagy cégek is e megoldás mellett döntenek.

Az Egyesült Vegyiművek, a gödöllői székhelyű építőipari cég, a Maszer mellett már a budapesti MOM Park bevásárlóközpont is saját energiaellátó rendszerrel rendelkezik, de a most épülő miskolci kórház is e megoldás mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik