Belföld

Krekar molla: Bush hasonló Hitlerhez

George Bush amerikai elnököt Adolf Hitlerhez hasonlította, valamint az iszlám jog szerint törvényesnek ítélte meg a megszállók elleni iraki küzdelmet hétfőn Krekar molla, az Anszár al-Iszlám kurd fundamentalista szervezet alapítója.

– Úgy vélem, Bush hasonló Hitlerhez. Hitler megpróbálta ellenőrzése alá vonni egész Európát, és azt gondolom, hogy Bush nemcsak a Közel-Keletet, de az egész világot uralni akarja – közölte telefonon az AFP francia hírügynökséggel a Washington által terrorista szervezetként meghatározott kurd csoport volt vezetője.

– Nincs különbség a Hollandiát és Franciaországot lerohanó Hitler, az Afganisztánt megtámadó Leonyid Brezsnyev (volt szovjet vezető) és a Vietnamot és Irakot megtámadó Amerika között. Mindegyik akció megszállás – tette hozzá Krekar molla.

A molla úgy vélekedett, hogy az amerikai és brit erőknek minél hamarabb el kell hagyniuk Irak területét, mivel a muzulmánok számára az idegen megszállás elleni dzsihád (szent háború) ugyanolyan alapvető kötelesség, mint a napi ima – jelentette az AFP.

Az Anszár al-Iszlám szervezet Irak északi, az iráni határhoz közel fekvő területein tevékenykedik. Az amerikai kormányzat terrorista akciók elkövetésével, valamint az al-Kaida terrorhálózattal való kapcsolattartással vádolja. A gyanú szerint emberei követték el augusztus elején a 14 halottat követelő merényletet Jordánia bagdadi nagykövetsége ellen.

Krekar molla következetesen tagadja, hogy az általa alapított csoport állt volna bármelyik gerillaakció mögött, de nem zárta ki, hogy szervezete egyes tagjai csatlakoznak a szövetségesek elleni támadásokhoz.

A kurd származású mohamedán pap 1991 óta él Norvégiában menekültként. 2002 szeptemberében Hollandiában letartóztatták, négy hónapnyi fogság után visszaküldték Norvégiába, ahol végül április 2-án szabadon engedték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik