Belföld

Koalíciós szakítópróba lehet a BKV ügye

Újabb koalíciós konfliktus keletkezett a költségvetéssel kapcsolatban - írja a Népszabadság. Ezúttal a szabad demokraták kérnek több pénzt az önkormányzatoknak és elsősorban is a tömegközlekedés javára, míg a szocialisták, bár jogosnak tartják az igényt, nem találnak rá pénzt.

Jelzik, ha az SZDSZ a személyi jövedelemadó csökkentéséhez ragaszkodva nem visz ki a költségvetésből százmilliárd forintot, lenne forrás javaslatuk megvalósítására. A szabad demokratáknak így is van elképzelésük: csökkentenék a kiadásokat. Az MSZP válasza: a nagy jövedelmek megemelt adójával kell igazságosan osztható költségvetési pénzhez jutni.

Az SZDSZ a költségvetés megszavazását is követelései teljesítésétől teszi függővé, de a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára, Horn Gábor rugalmasságot ígér. Az MSZP is biztos abban, hogy lesz megoldás, miközben több vezetője – a Népszabadságnak nyilatkozva Lendvai Ildikó és Szekeres Imre – kemény szavakkal illetik a metróépítkezés, illetve -felújítás felfüggesztését is kilátásba helyező Demszky Gábor főpolgármestert.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik