Belföld

Euró: bizonytalan az EKB beavatkozása

Az Európai Központi Bank (EKB) vezető szóvivője hétfőn cáfolta, hogy a bank elnöke kizárta volna a beavatkozást az euró felértékelődésének fékezésére. Wim Duisenberg ezt a kérdést nyitva hagyta - mondta az EKB tájékoztatási osztályának vezetője, Manfred Körber a Reuters hírügynökség érdeklődésére.

A Financial Times hétfői száma úgy értelmezte Duisenbergnek a spanyol Expansion című lapban megjelent nyilatkozatát, mintha az EKB elnöke azt akarta volna értésre adni, hogy valószínűtlen a piaci beavatkozás az euró drágulásának fékezésére.

Körber azt mondta, Duisenberg ezügyben nem mondott semmit a nyilatkozatában, és téves arra a következtetésre jutni, hogy azt akarta volna sejtetni, hogy a beavatkozás nem valószínű. Az Expansion azt idézte Duisenbergtől, az EKB leköszönő elnökétől, hogy a bank minden lehetőt meg fog tenni, hogy a dollár kiigazítása lassú és fokozatos legyen. A dollár olcsóbbodása elkerülhetetlen a nagy amerikai kereskedelmi hiány miatt – magyarázta Duisenberg -, de helytelen volna, ha a kiigazítás terhét egyedül az euró viselné.

“Reméljük és imádkozunk azért, hogy ez az elkerülhetetlen kiigazítás lassú és fokozatos legyen. Mostanáig a kiigazítás kizárólag az euró rovására történt” – idézte az újság Duisenberg szavait. Az euró 7 százalékkal drágult egy hónap alatt a dollárral szemben, habár péntek estére kissé visszaesett, az aznap közölt jó amerikai adatok miatt.

Az amerikai szolgáltatások beszerzőimenedzser mutatója szeptemberben 63,3 pont volt az amerikai Beszerzőimenedzser Intézet (ISM) pénteki közlése szerint, az augusztusi 65,1 pont után, vagyis kissé lassuló, de továbbra is igen erőteljes teljesítménynövekedést jelzett, és jók voltak a foglalkoztatás új mutatói is: az Egyesült Államokban szeptemberben 6,1 százalékos volt a munkanélküliek aránya, ugyanannyi, mint augusztustusban, ám közben az állásban levők száma 57 ezerrel nőtt. Ez nyolc hónapja az első növekedés a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számában.

Az Expansionban megjelent nyilatkozatában Duisenberg arról is szólt, hogy az euróövezetben már megkezdődött a fokozatos gazdasági föllendülés. – Az európai gazdaságok rövidesen magukhoz térnek, habár lassan és fokozatosan. Azt várjuk, hogy az euróövezetben jövő év második felében érhető el az évi 2,0-2,5 százalékos, vagyis az inflációmentes potenciálnak megfelelő ütem – idézte az újság a bankelnököt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik