Belföld

Bocsánatot kért a Microsoft a biztonsági hibákért

A múlt hónapban Steven Adler, a Microsoft EMEA vezető biztonsági stratégája kiállt a londoni Gartner Security Summit közönségét alkotó cégvezetők és informatikusok elé, és bocsánatot kért a cégének szoftvereit ért támadások által okozott károkért és veszteségekért.

De nemcsak Adler bocsánatkérése veti fel a kérdést, hogy mennyiben felelős a világ legnagyobb szoftvercége a felhasználóit érintő biztonsági sebezhetőségekért.

Csütörtökön egy asszony indított pert Los Angelesben a cég ellen, akinek a Microsoft szoftverének hibája miatt ellopták az adatait, és érzékeny anyagi veszteséget okoztak neki. A keresetlevél egyenesen „globális biztonsági kockázatnak” minősíti a Microsoft szoftverek dominanciáját. A cég ugyan már bevezette megbízható számítási stratégiáját, de ez várhatóan csak a Windows 2005-re tervezett új, Lonhorn verziójában hoz érzékelhető változást.

Addig is cég azt ígéri, hogy áramvonalasítja a hibák kijavítását, és figyelmezteti a felhasználókat, töltsék le ezeket. De ez vajon elég-e akkor, amikor a brit biztonsági kutató mi2g cég szerint a Microsoft termékeit támadó vírusok és férhek csak az idei harmadik negyedévben 64,5 milliárd dollár értékű veszteséget okoztak a produktivitás csökkenése, a szoftver frissítések költségei és az elveszett adatok helyreállítási költségei következtében.

A mi2g vezetője, DK Matai pénteken úgy nyilatkozott, hogy az effajta károk csak akkor szűnnek meg, ha létrejön a „biodiverzitás”- vagyis egy-egy cég a többszörös biztonság miatt több szoftverplatformot használ párhuzamosan. Ez azonban éppen a Microsoft piaci dominanciája miatt nem tud megvalósulni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik