Belföld

2010-re beérhetjük Amerikát

Európa 2010-ig elérheti, hogy gazdasága gyorsabb ütemben fejlődjön, mint az Egyesült Államoké. Ennek feltétele nem csak az, hogy az utóbbi időben tapasztalt enyhe gazdasági növekedés tovább fokozódjon, az USA gazdaságának labilitására is “szükség van".

Bár a következő két évben a gazdasági növekedés csak mérsékelt lesz az euróövezet országaiban, még ebben az évtizedben várható a nagyobb fellendülés, az, hogy Európában gyorsabb ütemben növekszik az egy főre jutó GDP, mint az USA-ban, derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) frissen közzétett európai gazdasági előrejelzéséből.

Elindul a lisszaboni folyamat

A jelentés becslése szerint hamarosan végre megkezdődik a lisszaboni folyamat megvalósítása, amelynek célja az, hogy az euróövezet 2010-re a világ legversenyképesebb gazdasági térsége legyen. Az elképzelés bírálói mind a mai napig kitartanak amellett: igen kicsi a valószínűsége annak, hogy Európa valaha is túlszárnyalhatná az USA-t.

A jelentés figyelmeztet: világelsővé válni csupán úgy sikerülhet, ha az euróövezet országai hatékony reformokat hajtanak végre, elsősorban a nyugdíjrendszer és a munkaerőpiac terén. A cél elérése ugyanakkor nemcsak az euróövezet sikerességén, hanem az amerikai gazdaság “botlásán” is múlik.

Strukturális munkanélküliség

A PwC üzenetét az Európai Központi Bank is megerősítette. Wim Duisenberg, az ECB kormányzója az irányadó kamatokat változatlanul hagyó tanácskozás után kijelentette: bízik abban, hogy az euróövezet lábadozni kezd. A kormányzó elmondta, az utóbbi időszak gazdasági tevékenysége enyhén felülmúlta a várakozásokat, s ez a fellendülés fokozottan erősödni fog 2004-ben.

Az ECB szintén a reform fontosságára helyezi a hangsúlyt. Duisenberg szerint elsősorban munkaerőpiaci reformra és a kereskedelmi szerkezet módosítására, valamint az euróövezet legnagyobb problémájának, a magas szintű strukturális munkanélküliségnek a kezelésére van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik