Belföld

Öregszenek a németek

Minden negyedik német 60 éves vagy annál idősebb, és az elkövetkező három évtizedben ez az arány háromból egy lesz – derül ki a hivatalos adatokból.

Múlt év végén Németország 82,5 milliós lakosságából 20,1 millió ember (a lakosság 24,4 százaléka) 60 éves vagy annál idősebb volt, 3,4 millióan (a lakosság 4,1 százaléka) már a 80.-at is betöltötték. 1992-ben a 60 év felettiek aránya még csak 20,3 százalék volt, a 80 évnél idősebbeké pedig 3,9 százalék.

Reform vagy összeomlás

A német kormány egészségügyi és társadalombiztosítási reformokkal próbál megbirkózni a helyzettel, hiszen a társadalom elöregedése jelentős terhet ró a költségvetésre. Számos politikus úgy véli, hogy elkerülhetetlenek lesznek radikális intézkedések.

Az OECD is arra figyelmeztette nemrégiben a német vezetést, hogy a nyugdíjbiztosítási rendszer a munkavállalók arányának jelentős csökkenése miatt összeomolhat.

Nyugdíjas egyetemisták

A szövetségi statisztikai hivatal becslése szerint 2030-ban a lakosság egyharmada hatvan évesnél idősebb lesz, 2050-ben pedig 27,6 millióan tartoznak majd ebbe a kategóriába., s ez várhatóan a népesség 36,7 százalékát teszi majd ki.

A számok szerint egyre kevesebb idős ember lakik együtt gyermekeivel vagy unokáival. A múlt év végén az idősek 11 százaléka lakott egy fedél alatt családtagjaival, 1974-ben ez az arány még 21 százalék volt. Érdekes tendencia, hogy egyre több idős ember adja a fejét tanulásra: az elmúlt tíz évben az egyetem padjait koptató hatvan éven túliak száma 6600-ról 17500-ra nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik