Belföld

Német-orosz földgázvezeték épülhet

Németország és Oroszország tengeri földgázvezeték építését tervezi - vált ismeretessé csütörtökön Berlinben, pár nappal a jekatyerinburgi orosz-német kormánymegbeszélések előtt.

A vezeték a Balti-tengerben húzódna, más országok, például Nagy-Britannia és Hollandia is csatlakozhatna rá. Az orosz Gazprom, valamint a német Ruhrgas és Wintershall energiakonszernek ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatát Jekatyerinburgban a jövő héten tervezik aláírni.

A költségekkel és az időpontokkal kapcsolatos elképzelések még nem ismeretesek. Németország Oroszországgal és Ukrajnával közösen szárazföldi vezetéket is szeretne építeni, de az orosz-ukrán ellentétek miatt a hármas konzorcium még nem jött létre.

A Balti-tengeri földgázvezeték tervét tartják a legjelentősebbnek a 15 német-orosz stratégiai beruházás közül, amelyek szóba kerülnek majd az urali városban. Jekatyerinburgban jelen lesz Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

A düsseldorfi E.ON energiakonszern azt tervezi, hogy orosz partnerrel konzorciumot hoz létre erőmű építésére. Német-orosz együttműködéssel hasznosítanák kiöregedett orosz tengeralattjárók még hasznosítható részeit, megállapodást készítenek elő vegyi fegyverek megsemmisítésében folytatandó együttműködésről, s Moszkva engedélyezné, hogy Afganisztánban szolgálatot teljesítő német katonák átutazzanak orosz területen.

Ez lenne az első alkalom, hogy Oroszország a NATO valamelyik tagjának katonai szállításokat engedélyezne orosz területeken át. Berlinben ugyanakkor dicsérik az orosz államháztartás helyzetét, valamint a töretlen gazdasági növekedést, s mindennek következményeként azt, hogy Oroszország “jó adós”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik