Belföld

Nem egyértelmű a távmunka szabályozása

Elkészült a munkaügyi kormányzatnak a távmunkavégzés szabályozására vonatkozó javaslata. A tervezetet pénteken véleményezhetik a szociális partnerek - olvasható a Világgazdaságban. Még sok a nyitott kérdés, s a munkaügyi biztosítás feltételeit a tervezet elnagyolja - vélik a szociális partnerek.

Pénteken tárgyalhatja az Országos Érdekegyeztető Tanács a munka törvénykönyve legújabb módosításának tervezetét. A javaslat mielőbb a Ház elé kerülhet; az előterjesztő kormányoldal január 1-jei hatálybalépéssel számol. A korrekció révén a jogszabály előírná a távmunkavégzés főbb szabályait is. E szerint a munkavégzéshez, kapcsolattartáshoz szükséges eszközöket – eltérő megállapodás hiányában – a foglalkoztató biztosítja.

A szociális partnerek még finomítanának a tervezeten. Az MGYOSZ képviselője, Geiger Éva szerint például sok a nyitott kérdés, a távmunkavégzés definíciójával például nem ért teljesen egyet.

Szkeptikus a szabályozással kapcsolatban Palkovics Imre, a munkavállalói oldal soros elnöke is. Úgy véli: a szabályozás nem illene bele a társadalombiztosítási járulékrendszerbe, s a munkaügyi biztosítás feltételeit a tervezet eleve elnagyolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik