Belföld

Megvalósíhatatlan Amerika ENSZ-nek szánt szerepe

Kofi Annan ENSZ-főtitkár kereken elutasította a világszervezet iraki szerepére vonatkozó új amerikai javaslatokat diplomaták szerint.

Annan csütörtökön New Yorkban a Biztonsági Tanács tagjainak ENSZ-nagyköveteivel elköltött ebéden kijelentette: az Egyesült Államok által óhajtott feltételek mellett a világszervezet nem képes megfelelő politikai szerepet játszani Irakban.

A főtitkár nem zárkózott el az ENSZ részvételétől az iraki politikai folyamatban, de úgy vélte, hogy az Egyesült Államok átdolgozott határozattervezetében olyan szerepet szán a világszervezetnek, amely megvalósíthatatlan.

Annan ötéves főtitkársága alatt ritkán mondott ilyen kereken ellent az USA-nak sarkalatos kérdésben – jegyezte meg a Reuters. Annan újságíróknak azt mondta, hogy az új amerikai tervezet nem követi azt a javaslatát, hogy Irakban először hozzanak létre ideiglenes kormányt, és aztán szövegezzenek új alkotmányt, illetve rendezzenek választásokat.

Ezzel szemben az amerikai tervezet világossá teszi, hogy az iraki civil életet mindaddig az amerikai vezetésű koalíció irányítaná, amíg választásokat nem lehet tartani és el nem készül az alkotmány. Mindez két évig is eltarthat.

Az új tervezet felkérné az ENSZ-t, hogy – a megszálló hatóságokkal együttműködve – segítse az USA által kinevezett, 25 tagú iraki kormányzótanácsot az alkotmány kidolgozásában és a választások megszervezésében. Egy ENSZ-diplomata szerint Annan az ebéden azt mondta, hogy vagy az amerikai vezetésű koalíciónak, vagy az ENSZ-nek kell irányítania a politikai folyamatot Irakban, de a határok elmosása veszélyes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik