Belföld

Közép-európai olajkonszernt hozna létre a lengyel kormány

A lengyel kincstárügyi minisztérium a tervezett közép-európai olajkonszern létrehozása keretében értékesítené a PKN Orlen lengyel olajvállalat állami tulajdonban lévő részvényeit - közölte pénteki varsói sajtótájékoztatóján Piotr Czyzewski tárcavezető.

A miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem részvénycsere, hanem a részvények eladása révén hoznák létre az olajkonszernt. Nem pontosította, hogy a minisztérium csak azt a 10 százalékos részvénycsomagot értékesítené, amely a birtokában van, vagy a Nafta Polska állami vállalat kezében lévő 17,58 százalékos pakettet is.

Czyzewski arról is tájékoztatott, hogy mind a PKN Orlen, mind a Mol Rt. elküldte a lengyel kincstárügyi minisztériumnak a közép-európai konszern létrehozására vonatkozó előzetes elképzeléseit. Ezek a koncepciók a PKN és a Mol összekapcsolásával számolnak. A miniszter megjegyezte, hogy jelenleg nem folynak tárgyalások arról, hogy az osztrák OMV-t is bevonnák a szövetségbe.

A PKN Orlen felügyelőbizottsága szeptember végén jóváhagyta a közép-európai olajkonszern létrehozásának tervét. Ezt be is nyújtották már a kincstárügyi minisztériumnak, amely várhatóan októberben foglal hivatalosan állást az ügyben. Zbigniew Wróbel, az Orlen elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a közép-európai konszern tagja lehetne a lengyel nagyvállalaton kívül a Mol, az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum.

Wróbel hangsúlyozta, hogy a konszern létrehozásának konkrét munkálatait még Lengyelország és Magyarország EU-csatlakozása előtt el kellene kezdeni, mert az uniós jog korlátozza az új cégszövetségek kialakítását. A Mol és az OMV egyaránt ajánlatot tett a 2001-ben meghirdetett, de végül befagyasztott versenytárgyaláson az Orlen 17,58 százalékos részvénycsomagjára.

A lengyel kincstárnak jelenleg 10 százaléka van az Orlenben, viszont a Nafta Polska állami holdingon keresztül további 17,58 százalékkal, így összesen mintegy 28 százalékkal rendelkezik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik