Belföld

Hajózási gondok Németországban

A folyók alacsony vízállása miatt gondok vannak a német belső folyami hajózásban, és jelentős a pénzügyi veszteség.

Az Elbán, a Rajnán és az Oderán a teherszállító hajók már nem tudnak teljes rakománnyal közlekedni. A hajók egy része kétharmadrészt üresen közlekedik. Az alacsony vízállás esetén nyújtandó pénzügyi támogatás már csak részben fedezi a belső hajózás veszteségeit- mondta az ágazati szövetség szóvivője.

Az elbai hajózás már lényegében megbénult. Az építőanyagot, gabonát, műtrágyát vagy gépeket drága kerülő úton, mellékcsatornákon szállítják, vagy teherautókra és vasútra rakodják át. Az ágazat attól tart, hogy a most közútra és vasútra átkerült szállítást nem tudják később majd visszaszerezni. A különösen alacsony vízállásnak szakértők szerint a forró nyár elmúltával sem lesz egyelőre vége.

Az Elba július óta, vagyis harmadik hónapja nem hajózható a teherforgalom számára. A vízállás Dömitz és Hitzacker között mindössze 72 centiméter. Emiatt sok hajó Hamburg és Magdeburg között az Elba mellékcsatornáit használja. Az Elba felső szakaszán Drezda, Riesa és Torgau kikötőben összesen 20 hajó vesztegel jelenleg. Nemcsak a belső hajózás, hanem a kikötők is megszenvedik az alacsony vízállást. Rajna-Pfalz legnagyobb kikötőjében, Ludwigshafenben éppúgy, mint Mannheimben az utóbbi hónapokban visszaesett a teherátrakodás, mégpedig az egy évvel korábbihoz képest 35 százalékkal.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik