Belföld

Feljelentésre kötelezik az autósokat

A gyorshajtók, a tilosban parkolók és más szabálysértők leleplezése lenne a célja annak a jogszabálynak, amely az autósokat arra kötelezi, hogy jelentsék be, ki vezette a szabályszegés időpontjában autójukat - olvasható a Magyar Hírlapban.

Aki az “adatszolgáltatást” jogos ok nélkül megtagadja, s nyolc napon belül nem ad megfelelő választ, annak a kocsiját hat hónapra kivonhatják a forgalomból. Ennek az az alapja, hogy nálunk nincs objektív felelősség, a szabálysértési büntetést az elkövető személyéhez köti a törvény – mondta Szabóné Gáspár Erzsébet, az ORFK főosztályvezető-helyettese.

A traffipaxos ellenőrzéskor többnyire megállítják a gépkocsikat, tehát megállapítható, ki vezetett. Gyorshajtás miatt megindulhat az eljárás. Előfordul azonban, hogy rendszám alapján állapítják meg, ki a tulajdonos, s adatközlésre hívják fel.
A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi határozata nyomán a felhívás azt is tartalmazza, hogy önmagát vagy közeli hozzátartozóját senki sem köteles szabálysértéssel vádolni. Aki tehát név megjelölése nélkül azt válaszolja, hogy hozzátartozója ült a volánnál, büntetlen marad. Ha viszont a tulajdonos nem reagál, vagy nem jelöli meg a szabálysértőt, annak járművét fél évre kivonhatják a forgalomból. A rendőrség ugyanis közli az okmányirodával, hogy a tulajdonos megtagadta az adatközlést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik