Belföld

Elfogadta az Európai Parlament Magyarország javaslatát

Magyar javaslatot fogadott el csütörtökön az Európai Parlament költségvetési bizottsága. A hír két okból is figyelemre méltó. Egyfelől azért, mert több pénzt kaphatnak az unióhoz frissen csatlakozó országok, másfelől azért, mert a javaslatot nem a bizottság valamelyik tagja, hanem egy aktív megfigyelő tette.

Nem kevesebb, mint tíz százaléknyi többletpénz jut a csatlakozó államoknak jövőre, a Surján László által benyújtott uniós költségvetési módosítások nyomán. A fideszes képviselő 600 millió eurós módosító javaslatcsomagját brüsszeli vitájában csütörtökön végül hosszas megfontolások után elfogadta az Európai Parlament költségvetési bizottsága.

Az aktív megfigyelői minőségében az Európai Parlament legbefolyásosabb bizottságában működő magyar képviselő a másik nagy, az Európai Uniótól különböző átfogó európai szervezet, az Európa Tanács strasbourgi záró plenáris üléséről sietett Brüsszelbe, hogy kivegye részét saját javaslata vitájában.

Az aktív megfigyelői státusban példátlan föllépése eredményeképpen 2004-ben a tíz csatlakozó állam – így Magyarország is – összesen 150 millió euróval többet kaphat az európai regionális fejlesztési alapból és 450 millió euróval növekedhet a kohéziós pénzalap. Ez nem kozmetikázás, hanem érdemi esélynövelés – értékelhette végül az este a brüsszeli vita eredményét Surján László. A fideszes politikus hozzátette: ez akkor használható ki, ha egyrészt a kormányok segítik az önrész kifizetését, másrészt, ha a Brüsszeli Bizottsághoz benyújtott pályázatok megfelelő minőségűek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik