Belföld

Amerika a munkanélküliség ellen küzd

A gyorsabb gazdasági növekedés ellenére késlekedő munkaerőpiaci élénkülés további figyelmet érdemel a monetáris politika részéről - mondta Michael Moskow, a Chicago Federal Reserve elnöke egy csütörtöki konferencián.

Moskow szerint szüksége még néhány jelentős GDP-növekedésű negyedév és a munkaerőpiac fellendülése, a foglalkoztatottak számának emelkedése ahhoz, hogy az amerikai gazdaság kilábaljon a pangásból.

A jegybankár szerint továbbra sincs inflációs nyomás az Egyesült Államokban, s ez lehetővé teszi az irányadó kamat alacsonyan tartását. Anthony Santomero, a Philadelphia Federal Reserve vezetője kollágjához hasonlóan látja a helyzetet: Santomero szerint a foglalkoztatottak száma csak lassacskán emelkedik majd a következő időszakban.

Ben Bernanke – aki szintén magas rangú Fed-hivatalnok – úgy véli, az amerikai gazdaság legnagyobb kérdése jelenleg az, hogy mikor kezd el élénkülni a beinduló gazdaság nyomán a munkaerőpiac.

A tőkepiacok éppen ezért várják fokozott érdeklődéssel az amerikai munkaügyi tárca pénteken megjelenő jelentését. A Reuters elemzői konszenzusa szerint szeptemberben a foglalkoztatottak száma 30 ezerrel csökken, így immár kilencedik egymást követő hónapja mérséklődne a munkában állók száma az USA-ban. A Fed irányadó kamata jelenleg 45 éves mélyponton, évi egy százalékon áll.

A jegybank szerepét betöltő intézmény kamatokról döntő Nyíltpiaci Bizottsága tőle szokatlanul egyértelműen közölte mindkét legutóbbi ülése után, hogy a kamatok még jó ideig ezen a szinten maradnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik