Belföld

Öt víztározó épül a Vásárhelyi-terv első ütemében

Az autópályaépítés után a második legnagyobb beruházás a Vásárhelyi-tervben szereplő víztározók kialakítása a Tisza mentén - mondta Kis Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A tárca a legközelebbi kormányülés elé öt tározó megépítésijavaslatát viszi – ismertette a helyettes államtitkár. Az első ütemben nem szerepelnek azok a térségek, ahol nem történt meg a társadalmi egyeztetés. Ilyen például a Tisza-Szamos közi térség.

Kis Zoltán elmondta: a Vásárhelyi-terv első ütemében 2006-ig 51 milliárd forintot fordítanak az öt tározó kialakítására. Ebből a jövő évi költségvetésben 8 milliárd forint szerepel.

A 2010-ig tartó második ütem tervezett költsége 80 milliárd forint. Ezzel megoldódik a Tisza-menti települések árvízvédelme. A kormánydöntés után az érintett települések minden háztartásába eljuttatják a Vásárhelyi-terv megvalósításával kapcsolatos, a lakosságot érintő tájékoztatást.

Az államtitkár elmondta, hogy a tározók területén mód van a tájgazdálkodás megteremtésére. Erre öt éves ciklusban az Európai Unió 60-80 százalékos támogatást ad, ami hektáronként 30-60 ezer forintot jelent a termelőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik