Belföld

Nem emelkedik az olaj ársávja – az OPEC cáfol

Az OPEC titkárság egyik magát megnevezni nem akaró illetékesének "nincs tudomása bármiféle vitáról", amely az OPEC célul tűzött ársávjának emeléséről szólna.

Az illetékes Hugo Chavez venezuelai elnök minapi kijelentésére reagált. Chavez szerint eljött az idő, hogy az ársáv ne 22-28 dollár legyen egy hordó olajra, hanem e felett, 25-32 dollár között.

A 22-28 dolláros sáv van érvényben – szögezte le atitkársági illetékes csütörtökön, amikor az olajpiaci hírek szerint még mindig Chavez, az OPEC-tagország elnökének kijelentése éreztette hatását. Annak dacára, hogy azóta szakminisztere egy új ársáv megvitatásának lehetőségét is 2005-re tette, azaz nem idén decemberre, amikor a kartell miniszterei menetrend szerint ismét összeülnek.

A bécsi OPEC forrás szerint is van egy az ársávot érintő javaslat, de egyelőre ő nem tudja, egyáltalán tervezik-e megvitatását. Chavez elnök kijelentését követően ugyanis többen arról beszéltek, hogy az OPEC tanulmányozza már az ársáv-emelést.

Csütörtökön a határidős nyersolaj ára Londonban több mint fél százalékos drágulást jelzett, s egy kereskedő véleménye szerint “Chavez kijelentése változatlanul támogatja a piacot”, de megjegyezte, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy egyedül Chavez az, aki sávemelésről beszél. Venezuela az OPEC harmadik termelője.

Az ugyancsak OPEC-tagország Indonézia energiaügyi minisztere szerint viszont az OPEC hozhat döntést decemberben termelésének újabb mérsékléséről , ha a kartellen kívüli nagy termelők-exportálók semmiféle termeléscsökkentésre nem hajlandók. A közeljövőben a venezuelai olajtárca feje norvég és mexikói kollégájával is találkozik. Mindkét nagy olajtermelő ország egyelőre azt jelezte, hogy nem változtatna a kitermelés mennyiségén. Oroszország pedig csak akkor mérsékelné exportját, ha az árak túl mélyre süllyednek.

Mint emlékezetes, az OPEC nemrég úgy határozott, hogy együttes termelését november 1-től 3,5 százalékkal – napi 900 ezer hordóval – csökkenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik