Belföld

Nastase 2009-re román eurót akar

Már 2009-ben euróra cserélheti a lejt Románia, nyilatkozta Strasbourgban Adrian Nastase miniszterelnök.

Az Európai Unióhoz való csatlakozást követő kétéves átmeneti időszak után akár el is felejthetik a lejt a románok, természetesen, amennyiben teljesítik az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, tájékoztatnak a román lapok.

“Románia élni fog azzal a lehetőséggel, hogy az uniós csatlakozást követően két éves átállási időszak szükséges az euró bevezetéséig” – nyilatkozta a Románia Európa Tanácsi tagságának tizedik évfordulója alkalmából Strasbourgban tartózkodó román kormányfő. Nastase emlékeztetett, hogy az euró 2009-es romániai bevezetésének lehetősége először tavaly került szóba, amikor a román kormány valutareform megvalósítását mérlegelte, hogy a lej megerősítése után az emberek milliók helyett csupán ezresekben számoljanak.

Néhány hónappal ezelőtt Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója szintén felvetette, hogy az ország 2009-ben vagy 2010-ben térne át az euróra.

Lengyel vagy magyar euró lesz először

A Európai Monetáris Unióba belépni szándékozó országoknak a saját euró bevezetése előtt meghatározott időt “karanténban” kell tölteniük, eleget éve a maastrichti szerződésben rögzített feltételeknek. Eszerint például a külföldi adósság nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 60 százalékát, a költségvetési hiánynak a GDP 3 százaléka alatt kell maradnia, a “régi” valutának pedig tartósan megfelelő árfolyam-stabilitást kell mutatnia.

Egyöntetű elemzői vélemények szerint Lengyelországnak és Magyarországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy valamennyi aspiráns közül elsőként váljon az eurózóna tagjává, s ennek reális időpontja 2008-2009 lehet.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik