Belföld

Nagyszabású német beruházás Munkácson

Nagyszabású beruházásba kezd októberben Kárpátalján a személygépkocsi-tartozékokat előállító német Leoni AG konszern, amely 2500 főt foglalkoztató üzem építését kezdi el Munkácson.

A 2007-ben záruló, 20 millió euró értékűre tervezettbefektetési program keretében 2004-től a német vállalat 730 munkahelyet hoz létre Kárpátalja második legnagyobb városában. A termelés 2005-ben beinduló második szakaszában a foglalkoztatottak köre 1657-re bővül. A projekt teljes megvalósulása után a 40 ezer négyzetméternyi hasznos területű üzemben 2500-an dolgoznak majd.

A Leoni AG konszernnek nem ez az első beruházása Ukrajnában. A vállalat már korábban megvetette a lábát az ország nyugati régiójában: idén júliusban a Lemberg (Lviv) megyei Sztrij városban kezdte el a termelést a német cég 40 millió euró beruházásával épült üzeme. A külföldi tőke növekvő érdeklődését Kárpátalja iránt jelzi, hogy a Magyarországgal is határos ukrajnai megyében idén júliusig 78 beruházási szerződést kötöttek 241,5 millió dollár értékben, s ezek közül 68-nak a megvalósítása már elkezdődött.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik