Belföld

Ismét megpróbálják privatizálni a szlovák energiaszolgáltatót – egyszer már nem sikerült

admin

2003. 10. 02. 14:44

Szlovákia ismét kiírja a Slovenske Elektrarne (SE) elektromos energiaszolgáltató egyszer már kútba esett privatizációs tenderét.

Az SE 49 százalékára és az irányítási jog megszerzésére tavaly írták ki a pályázatot, a 2002 szeptemberi választásokat követően azonban jegelték azt. Akkor nyolc jelentkező fejezte ki érdeklődését a résztulajdon megvásárlása iránt, de egyikük sem volt hajlandó átvenni a konszernhez tartozó atomerőműveket, ami végül is megakasztotta a privatizációs folyamatot.

Idén a cseh CEZ energia szolgáltató vállalat már készségét fejezte ki az atomerőművi részleg megvásárlása iránt is, ami arra késztette a szlovák kormányt, hogy a cseh vállalat részvételének a biztosítása mellett ismét kiírja a privatizációs tendert. A privatizációs tanácsadó, a PriceWaterhouseCooper közleménye szerint a tendert a jövő héten fizetett sajtóhirdetés formájában nyitják majd meg.

A nyilvános meghívóra jelentkezők közül az év végéig állítják össze a szűkített listát. Az SE könyveinek vizsgálata és a kötelező érvényű ajánlatok benyújtása 2004 júniusáig történik meg. A már korábban ajánlatot benyújtott pályázóknak lehetősége nyílik ajánlataik megerősítésére. Az eredeti tenderkiírás feltételeinek megfelelően az érdeklődők külön-külön is és együtt is nyújthatnak be ajánlatot a hagyományos energia termelő üzemekre és a nukleáris erőművekre.

Amennyiben az állam a hagyományos és a nukleáris energia termelő egységek külön-külön történő értékesítése mellett dönt, előzőleg ketté kell majd bontania a konszernt, ami meglehetősen bonyolult feladatnak ígérkezik, tekintettel az SE mintegy 55 milliárd koronára (1,6 milliárd dollár) rúgó adósságára.

A kormány már korábban leszögezte, hogy nem áll szándékában átvenni az adósságnak még egy töredékét sem. A CEZ mellett még az amerikai AES Corp., a német E.ON és EnBW, az osztrák Verbund, az olasz Enel, az Electricite de France, valamint a brit International Power jelezte érdeklődését a privatizáció iránt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.