Belföld

A Fidesz újabb üdülőbotrányt sejt

A Fidesz szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma 1997-ben áron alul értékesített két hajdúszoboszlói állami tulajdonú ingatlant Medgyessy Péter miniszterelnök barátjának.

Az ellenzéki párt politikusa, Szijjártó Péter szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma 1997-ben áron alul értékesített két hajdúszoboszlói állami tulajdonú ingatlant Medgyessy Péter miniszterelnök barátjának, Pántya Györgynek.

A kuratórium elnöke akkoriban Kökény Mihály jelenlegi egészségügyi miniszter, helyettese pedig Keller László államtitkár volt – mondta Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte, hogy a kuratórium 1997 júliusában döntött a két hajdúszoboszlói állami tulajdonú hotel eladásáról. A két ingatlant a versenytárgyaláson résztvevők közül a Thermal Piramis Kft. vehette meg, Szijjártó Péter szerint igen alacsony áron, mindössze 75 millió forint plusz áfáért.

A fideszes politikus megfogalmazása szerint “a kft.-t Pántya György, Medgyessy Péter barátja, üzlettársa, volt hajdúszoboszlói párttitkár, az MSZMP hajdúszoboszlói elnöke nevével lehet fémjelezni”. A politikus azt is elmondta, hogy a két ingatlanról értékbecslés nem készült.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Thermal Piramis Kft.-t Pántya György 1996-ban mindössze egymillió forintos törzstőkével alapította, majd – a vásárlás előtt – a kft.-be belépett a Délalföldi Reginális Rt., egy 730 millió forintos törzstőkéjű cég, amelynek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a többségi tulajdonosa. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az MFB elnöke akkor Huszti András, az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának korábbi vezetője volt.

“A recept tehát egyértelmű, Medgyessy Péter barátja úgy jut állami vagyonhoz, hogy a vételár kifizetéséhez az állam pénzét használja fel” – szögezte le.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy Pántya György cége emellett összesen 700 millió forint hitelt is kapott az ingatlanra az MFB-től, a Konzumbanktól és a Magyar Külkereskedelmi Banktól.

A képviselőnek arról is tudomása van, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő Közlöny Kiadó Kft. ötéves üzemeletetési és bérleti szerződést kötött Pántya cégével, és ezen belül 125 millió forintot felújításra is átutalt.

Pántya másik cége, a Grátisz ’92 Rt. kapcsán a képviselő elmondta, hogy annak felügyelő bizottságában 1998 és 2002 között megtalálható volt Medgyessy Péter, Kiss Elemér későbbi kancelláriaminiszter és Sándor László, az MSZOSZ akkori elnöke.

A politikus végül hangsúlyozta, hogy 1998-ban, Medgyessy Péter pénzügyminisztersége utolsó idejében, a választások elvesztése után, az ügyvezető kormány időszakában az MFB még 400 millió forintot átutalt a Thermal Piramis Kft.-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik