Belföld

Doktor Jekl – Fekete-hegyi Cuvée 1999, Jekl Béla

Vörös borból más se "kll", csak egy nagy pohár Jekl. Ilyesmik lesznek a villányi konyhákban feszülő falvédőkre írva nemsokára.


Doktor Jekl – Fekete-hegyi Cuvée 1999, Jekl Béla 1
Fekete-hegyi Cuvée 1999, Jekl Béla

Mert Jekl Béla nagy aranyat nyert vörös küvéjével az országoson. Megelőzve egy csomó régi nagy villányi nevet. Jekl is Villányban borászkodik, kis gazda, mármint a szó eredeti, agyhalál előtti értel-mében, amennyiben 7 termő hektá-ron dolgozik, és nem akar nagyobbra nőni 12 áttekinthető hektárnál. A szőlész és növényvédelmi diplomákkal rendelkező Jekl tudatosan, csak saját termesztésű szőlőből dolgozó szakember, ki felesége emberi és szakmai támogatásával lassan ama nagyok közé emelkedett, akiket most megelőzött 94 pontot kapó mesés, bordói-burgundi küvéjével.

A két borvidék mérvadó fajtái keverednek Jekl palackjában. A cabernet sauvignon és a merlot Bordeaux, a pinot noir Burgundia. A cabernet férfiassága, testessége és komplexitása kél egybe a merlot lágy, feminin gömbölyűségével és a pinot gyümölcsösségével. Elegáns és immár kiegyensúlyozódott bor, megillatozva (ez a hülye, affektált eufémizmus annyit tesz, hogy megszagolni), majd megrágva, pláne mondjuk Queso Manchego sajttal, vagy barnamártásos szarvascombbal (mely füstölt szalonnával…) istenbizonyítékként fungál. Rubinszínét elegáns barrikillat és muslincák kísérik – ezen enigmatikus állatka, ki rendre a halál egyik legszebb nemét (borba fúlni) választja, az őszi borkóstolók elmaradhatatlan vendége. Borunk szép, levendulaolajos illatából kiérzik a mediterrán (13 százalékos alkohol), az irdatlan extrakt koronája lassan csurog a pohár falán a gravitáció okán, telt és lágy és kerek, nemhiába kevert bele lám a Béla merlot-t, és kis alkohol- és extraktédesség színezi. A fa mára elcsitult és megszépült a komoly borban, mely meggy, szilva és kerek tannin érzeteit adja, majd hosszan búcsúzik.

A lemaradt riválisok azt terjesztik a Villányi dombok között, hogy Jekl tulajdonképpen rokona Dr. Jekyllnek, és titokban sört iszik, de ez színvonaltalan rágalom. (Nagy Ő-rajongó olvasóink kedvéért: R. L. Stevenson Dr. Jekyll és Mr. Hyde című regényében a főhős hol nagyon jó, hol nagyon gonosz ember, démoni, skizoid átcsapásokkal egyikből a másikba). Az igazság ezzel szemben az, hogy Jekl jó borász, ha valaki kételkedik, a bizonyosság megszerzéséhez, ne feledje: vörös borból más se “kll”, csak egy nagy pohár Jekl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik