Belföld

A dél-afrikai John M. Coetzee kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

A dél-afrikai John Maxwell Coetzee kapta idén a legrangosabb irodalmi elismerést - jelentette be a Svéd Akadémia. Öten alternatív Nobel-díjat kaptak.

A díj odaítéléséről döntő Svéd Akadémia egyebek között azzal indokolta Coetzee kitüntetését, hogy a dél-afrikai regényeit “jól felépített szerkezet, gazdag párbeszédek és brilliáns elemzések jellemzik”. Az 1940-ben, Fokvárosban született írót régóta a díj esélyesei között emlegették. Magyarul is olvasható a Barbárokra várva című regénye.

Öt alternatív Nobel-díjas

Nyilvánosságra hozták az alternatív Nobel-díj idei kitüntetettjeinek nevét is: David Lange volt új-zélandi miniszterelnök mellett a kitüntetésben részesült két Fülöp-szigeteki emberjogi harcos, egy a gazdasági bűnözés elleni harcot szolgáló dél-koreai polgári tömörülés és egy egyiptomi mezőgazdasági vállalkozás.

David Langét azért találták méltónak az alternatív Nobel-díj kitüntetésre, mert éveken keresztül állhatatosan harcolt atomfegyver-mentes világ megteremtéséért. A Fülöp-szigeteki Walden Bello és Nicanor Parlas a globalizáció ellen kifejtett tevékenységével szerzett érdemeket.

Az egyiptomi SEKEM agrárvállalat, és megalapítója, Ibrahim Abuleis biodinamikus művelési módszerek elterjesztéséért kapott alternatív Nobel-díjat.

Az Alternatív Nobel-díjat, a Right Livelihood Foundation(RLF) nevű magánalapítvány díját egy német származású svéd orvos, Jakob von Uexküll alapította 1980-ban, Nagy-Britanniában. 1980 óta évente adományozza a díjat a svéd parlament, a Greenpeace szervezet és az ENSZ Leszerelési Bizottságának tagjaiból álló tíztagú nemzetközi zsűri, melynek tagjai időről időre változnak.

Jelölést bármely személy vagy szervezet tehet, amely ismeri a jelölt munkáját. Az újonnan érkező jelölések mellett a listán maradhatnak olyanok is, akik az előző évben nem részesültek a kitüntetésben, olykor akár több évig is.

Az alapító kívánsága szerint a díjat olyan személyek vagy szervezetek kapják, akik, illetve amelyek példamutató gyakorlati választ adnak az emberiség legégetőbb problémáira, kimagaslót tettek a környezetvédelemért, az emberi jogokért, a mindennapi élet megkönnyítéséért, az élet minőségének javításáért.

Az idei kitüntetettek között összesen kétmillió svéd koronát (valamivel több, mint 220 ezer euró) osztanak szét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik