Belföld

A bajor parlament rekonstrukciója ArchiCAD-del

A bajor szövetségi tartomány parlamentje Volker Staab, berlini építész terve mellett döntött.

Budapest/München, 2003. október 2. – Rendkívül igényes döntési eljárást és egyeztetést követően Bajorország parlamentje Volker Staab, berlini építész díjnyertes pályaművét választotta üléstermének teljes átalakítására.

Az ülésterem komplett átépítésénél, melynek berendezése a háború utáni időkből származik, lényegében három feladat várt megoldásra: az ültetési rend átstrukturálása (a képviselők helyének száma ugyanis 204-ről 166-ra csökkent), ezzel összefüggésben egy a mai igényeknek minden tekintetben megfelelő belsőépítészeti koncepció megvalósítása, vagyis korszerű üléssorok és technikai berendezések elhelyezése, valamint az ülésterem fényviszonyainak optimalizálása, hogy a jelenleg meglehetősen komor hangulatú belső tér lényegesen több természetes fényt kaphasson.

Volker Staab az épület történelmi hangulatát tiszteletben tartva a szerkezet gondos, ugyanakkor újszerű rekonstrukciója mellett döntött. A Staab építésziroda két elem alkalmazásával kölcsönzött új belsőt az ülésteremnek: a mennyezet helyére illesztett üvegboltozattal és az ülésrend gyökeres átalakításával. A háború utáni időszakból származó lehajtható székeket sínekre helyezett korszerű üléssorok váltják fel. A falfelületekbe benyúló üvegboltozat a viszonylag keskeny és magas terem túlságosan megnyújtott arányainak optikáját hivatott tágítani. A fény súlypontjának lejjebb helyezésével a belső tér tágasabbnak tűnik. Ebbe a fénykeretbe illeszti Staab a faborítást, amelybe mintegy beleolvadnak a széksorok, a galéria és a hátsó falak.

A 2004 nyarán kezdődő és várhatóan 2005 őszére elkészülő ülésterem átalakításával a Staab építésziroda már másodszor hagyja kézjegyét München történelmi parlamenti negyedén, a Maximilaneumon. Az épület képviselői irodáknak otthont adó hátsó traktusának bővítéséért Staab 1995-ben elnyerte a Bajor Építészkamara (BDA) építészeti díját.

A bajor parlament átépítési tervei ArchiCAD-del készültek. A Staab építésziroda 1994 óta dolgozik a Graphisoft 3D-s építészeti tervezőszoftverével, és a bajor parlament rekonstrukciós tervein kívül többek között olyan figyelemre méltó projektek fűződnek a nevéhez, mint a nürnbergi Neues Museum vagy a schweinfurti Georg Schäfer múzeum.


Az 1982-ben Budapesten alapított Graphisoft a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata az építészet-épületgépészet-kivitelezés valamint a létesítménygazdálkodás ágazatban. A cég budapesti központján kívül világszerte tíz leányvállalattal és irodával rendelkezik. Az ArchiCAD-et, az AchiFM-et és a cég többi termékét több mint 100.000 építész, valamint építőipari és létesítménygazdálkodási szakember használja a világ minden táján. A Graphisoft részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén (GRAPHI) jegyzik. A Graphisoftról és termékeiről részletes információ található a www.graphisoft.hu honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik