Belföld

Visszaminősítette a K&H-t a Moody’s

Visszaminősítette a Kereskedelmi és Hitelbank pénzügyierő-osztályzatát szerdán a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely a K & H Equities értékforgalmazó üzletágnál kirobbant botrány óta tartotta figyelőlistán a céget.

A Moody’s szerdai londoni közleménye szerint a K & H Bank pénzügyierő-osztályzata az eddigi D pluszról D-re romlik, stabil kilátással. A hitelminősítő szerint az osztályzatrontás a K and H Equitiesnél feltárt visszaélési üggyel áll kapcsolatban.

A Moody’s a botrány kapcsán aggályosnak nevezte a bankban honos “laza ellenőrzési tevékenységet”, és közölte, hogy az ügynek lehetnek negatív hatásai a K and H Bank által a magyar bankrendszeren, elsősorban is a vállalati banki piacon belül elfoglalt pozícióra.

Jóllehet a magyar bank jövedelemtermelő képessége elégséges az értékforgalmazónál elszenvedett veszteség semlegesítésére, a botrány hosszabb távú üzleti hatását egyelőre nehéz megjósolni – áll a hitelminősítő szerdai londoni közleményében.

A Moody’s szerint a K & H Bank hosszú és rövid távú A1/P-1 betéti besorolását továbbra is alátámasztja a többségi tulajdonos KBC Bank (Aa3/B/P-1) és kisebbségi tulajdonos ABN AMRO (Aa3/B/P-1) külön is kinyilvánított tulajdonosi támogatása. A hosszú távú besorolás megegyezik a Moody,s által a magyar szuverén hosszú futamú küladósságra nyilvántartott elsőrendű A1-es befektetői osztályzattal.

A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor, hogy a befektetőknek, főleg a KBC-nek, nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a magyar banki érdekeltség vállalatvezetésének ellenőrzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik