Belföld

Az unió az Európai Bíróság elé idézte Franciaországot

Az Európai Unió példátlan lépéssel az Európai Bíróság elé idézte Franciaországot, amiért az mintegy fél milliárd euró értékben támogatta a Bull elektronikai konszernt, illetve nem térítette meg ezt a támogatási összeget.

Az Európai Bizottság június 17-i határidőt szabott meg arra, hogy a Bull az állami támogatást visszatérítse a francia kormánynak. A bejelentést Mario Monti, a bizottság versenyügyekben illetékes tagja tette szerdán. Most történik meg először, hogy a bizottság az EU egyik tagországát ilyen ügyben az Unió legfelső bírósága elé idézi.

A francia kormány értelmezése szerint a brüsszeli döntés nem zárja ki, hogy Párizs a Bull konszern feltőkésítésére vonatkozó tervvel előálljon és azt engedélyért benyújtsa Brüsszelnek. A Bull – mint közölték – képtelen lenne saját erőből a kapott 450 millió eurós állami segítséget visszafizetni, márpedig a konszern túlélése a foglalkoztatottság szempontjából és a Bull klienseire való tekintettel is fontos.

Az EU bizottsága a Bullnak nyújtott múlt évi támogatást ugyan jóváhagyta, de felhívta a figyelmet arra, hogy a konszern átalakításához az állam már 1993/94-ben segítséget nyújtott, és hogy ezeket az összegeket vissza kell téríteni.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik