Belföld

Temetnék a munkát a magyarok

A TNS piackutató felmérésében arra kereste a választ, hogy mit tennének a magyarok, ha megnyernék a lottó főnyereményt.

A közel 3 milliárdos lottónyeremény vonzereje az emberek lottózási kedvét is meghozta; az elmúlt negyed évben 19 százalékról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik lottóznak.

A megkérdezett magyar állampolgárok egyre nagyobb arányban válaszolnak nemmel arra a kérdésre is, hogy dolgoznának-e tovább, ha nagyobb összeget nyernének vagy örökölnének.

Augusztus elején minden negyedik válaszadó (24,6 százalék) állította, hogy abbahagyná a munkáját, szeptember közepére 50 százalék fölé emelkedett ez az arány. Nemzetközi összehasonlításban is kiugróan magasnak mondhatók erek az arányok; a japánoknál mindössze 7 százalék azoknak az aránya, akik abbahagynák a munkát, de a németek (35 százaléka) és a britek (30 százaléka) is rendre alacsonyabb értékeket mutatnak.

A nők, az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, az idősebbek, a kisvárosokban élők és az alsó-közép társadalmi státuszúak volnának hajlandóak a leginkább megválni a napi munkavégzés terheitől, míg a felsőfokú végzettségűek és a legfelső jövedelmi csoportok ragaszkodnak a leginkább a munkájukhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik