Belföld

Nő a bizalom Magyarország iránt

admin

2003. 10. 01. 13:08

Magyarország ismét nagyobb bizalmat élvez a nyugati befektetők körében, nagyobb bizalmat a szorító államháztartási problémák és a folyómérleg nagy hiánya ellenére is - írta szerdai számában a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap, példának hozva fel az egymilliárd eurós államkötvény közelmúltbeli sikeres kihelyezését.

A német lap szerint az elmúlt hónapokban erősenelhomályosult az a kép, hogy Magyarország az egyik legbiztosabb befektetési hely Közép- és Kelet-Európában. Ehhez – vélte a lap – mindenekelőtt a Magyar Nemzeti Bank ellentmondásos árfolyam-politikája járult hozzá.

Időközben a forint eléggé állandósultan 253 és 257 forint között mozog az euróhoz viszonyítva, az erősödés hozzájárulhatott a befektetői érdeklődés megélénküléséhez – írta a lap. A nyugati befektetők figyelmét a Medgyessy Péter vezette baloldali liberális kormánynak az államháztartás szanálására irányuló legújabb törekvései sem kerülték el.

Mindenesetre Medgyessy már bejelentette, hogy a takarékossági forduló után vissza akar térni az erősebben szociálisan orientált politikához, ami ismét megnöveli majd a kiadásokat. Medgyessynek természetesen a jövő évi európai parlamenti választások, valamint a 2006-os magyarországi választások járnak a fejében. Közben szakértők már most tartanak attól, hogy a takarékossági intézkedések nem lesznek elegendők a kívánt deficitértékek eléréséhez – írta a Handelsblatt.

A Düsseldorfban szerkesztett újság szerint a kormány adócsökkentésekkel akarja ismét felkelteni a külföldi befektetők érdeklődését. Magyarország, “a korábbi éltanuló” hátrébb került a többi jövendő EU-taghoz viszonyítva a közvetlen külföldi beruházások terén. Miközben Csehországba több mint 9 milliárd euró, Lengyelországba és Szlovákiába 4-4 milliárd euró áramlott be, Magyarország csak szűk 900 millió eurót regisztrálhatott – írta a Handelsblatt, nem közölvén, hogy a számok mely időszakra vonatkoznak. Azt azonban megjegyezte, hogy Magyarországon a struktúraváltás hamarabb kezdődött el, mint a szomszédos országokban.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.