Belföld

Nő a bizalom Magyarország iránt

Magyarország ismét nagyobb bizalmat élvez a nyugati befektetők körében, nagyobb bizalmat a szorító államháztartási problémák és a folyómérleg nagy hiánya ellenére is - írta szerdai számában a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap, példának hozva fel az egymilliárd eurós államkötvény közelmúltbeli sikeres kihelyezését.

A német lap szerint az elmúlt hónapokban erősenelhomályosult az a kép, hogy Magyarország az egyik legbiztosabb befektetési hely Közép- és Kelet-Európában. Ehhez – vélte a lap – mindenekelőtt a Magyar Nemzeti Bank ellentmondásos árfolyam-politikája járult hozzá.

Időközben a forint eléggé állandósultan 253 és 257 forint között mozog az euróhoz viszonyítva, az erősödés hozzájárulhatott a befektetői érdeklődés megélénküléséhez – írta a lap. A nyugati befektetők figyelmét a Medgyessy Péter vezette baloldali liberális kormánynak az államháztartás szanálására irányuló legújabb törekvései sem kerülték el.

Mindenesetre Medgyessy már bejelentette, hogy a takarékossági forduló után vissza akar térni az erősebben szociálisan orientált politikához, ami ismét megnöveli majd a kiadásokat. Medgyessynek természetesen a jövő évi európai parlamenti választások, valamint a 2006-os magyarországi választások járnak a fejében. Közben szakértők már most tartanak attól, hogy a takarékossági intézkedések nem lesznek elegendők a kívánt deficitértékek eléréséhez – írta a Handelsblatt.

A Düsseldorfban szerkesztett újság szerint a kormány adócsökkentésekkel akarja ismét felkelteni a külföldi befektetők érdeklődését. Magyarország, “a korábbi éltanuló” hátrébb került a többi jövendő EU-taghoz viszonyítva a közvetlen külföldi beruházások terén. Miközben Csehországba több mint 9 milliárd euró, Lengyelországba és Szlovákiába 4-4 milliárd euró áramlott be, Magyarország csak szűk 900 millió eurót regisztrálhatott – írta a Handelsblatt, nem közölvén, hogy a számok mely időszakra vonatkoznak. Azt azonban megjegyezte, hogy Magyarországon a struktúraváltás hamarabb kezdődött el, mint a szomszédos országokban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik