Belföld

Állásukat féltik a dokkmunkások az EU-szabályozás miatt

Az EU új kikötő-törvénye komolyan veszélyeztetné a kikötők biztonságát és a dokkmunkások megélhetését, ezért az európai kikötőkben dolgozók egyre másra szerveznek tiltakozó demonstrációkat. Némi reményt ad harcukhoz, hogy a vitatott törvényt illetően a tanács, az Európai Bizottság és az európai parlamenti képviselők sem tudnak közös nevezőre jutni.

A készülőben lévő európai kikötő-direktíva ellen az a legfőbb kifogás, hogy a kikötői szolgáltatások liberalizációjára irányuló határozott törekvés utat nyit az olcsó, szakképzetlen munkaerő alkalmazása előtt.

Sok lesz a baleset

“A direktíva a hajók és rakományaik kezelésének biztonságosságát veszélyezteti, s ennek kihatása lesz Európán túl is, sőt világszerte”, áll az Európai Szállítómunkások Szövetségének (ETWF) állásfoglalásában.

Az EU bizottságának eltökélt szándéka arra késztetni a kikötőket, hogy a szállítmányok kezelésének feladatát engedjék át a hajó legénységének vagy a hajótulajdonosok által bérelt szárazföldi alkalmazottaknak. Eduardo Chagas, az ETWF szóvivője szerint ez veszélyes megoldás, mert a fokozott fáradtság, valamint a szakképzetlen személyzet alkalmazása miatt ugrásszerűen megnőhet a kikötői balesetek száma.

Tüntetések a kikötővárosokban

Úgy tűnik, az Európai Parlament is hajlik arra, hogy saját “kormányának” liberalizációs törekvéseit korlátozza, amit a kikötői munkások képviselői melegen üdvözölnek. A tiltakozók abban bíznak, hogy Európa nagy kikötővárosaiban szervezett, sokezres tüntetéseikkel is erőt adnak a parlamenti képviselőknek az Európai Bizottság szándékának megakadályozásához.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik