Belföld

Idén 160 millárd felett az Auchan forgalma

Az Auchan Magyarország a tavalyi 112 milliárd forint után az idén 165-168 milliárd forintos forgalommal számol - mondta Jean-Paul Filliat, a társaság ügyvezető igazgatója szerdai budapesti tájékoztatóján. A jövő évre már 207-214 milliárd forintos forgalmatprognosztizálnak.

Jean-Paul Filliat elmondta, hogy az Auchan Magyarország Kft. egyelőre veszteséges, ám várhatóan 2006-ra már nyereségessé válik. Az Auchan 1998 óta van jelen Magyarországon, jelenleg hét áruházat üzemeltet, a nyolcadik hipermarketet az idén novemberben nyitja meg Óbudán.

Az új bevásárlóközpont építésére és a környező infrastruktúra fejlesztésére mintegy 9,5 milliárd forintot fordított a társaság, amely évente mintegy 25-30 milliárd forintot fektet be Magyarországon. A vezérigazgató elmondta, hogy jövőre Alberfalván nyitnak egy egységet, 2005-ben további három-négy áruház átadását tervezik, ebből kettő Budapesten, illetve környékén, kettő pedig vidéki városokban lesz.

A társaság 2007-2008-ra 18-20 hipermarketet kíván működtetni Magyarországon, forgalma a tervek szerint addigra eléri az évi 500 milliárd forintot. A cég 10 éves fejlesztési terve szerint 50 ezres lakosú városokban nem terjeszkednek, csak akkor, ha esetleg lehetőség nyílik más cég felvásárlására. Szólt arról is, hogy Magyarországon egyelőre nem tervezik saját márkás termékek forgalmazását. Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató jelezte: felmerült az a terv, hogy több európai országhoz hasonlóan Magyarországon is üzemeltessen az Auchan szupermarketeket. “Erre azonban nem holnap kerül sor, inkább holnapután” – fogalmazott.

Az Auchan csoport tavaly az év végén 309 hiper- és 601 szupermarketet üzemeltetett a világ 12 országában. A csoport üzleti forgalma 27,6 milliárd euró volt, 5,3 százalékkal több, mint az előző évben, adózás előtti szokásos üzleti eredménye 7,6 százalékkal 909 millió euróra nőtt. A csoportszintű EBITDA (amortizáció, tartalékok és nyereségadó előtt, de a dolgozók részesedése utáni üzleti tevékenység eredménye) 1,742 milliárd eurót tett ki, ami 10,1 százalékkel haladta meg a 2001. évit.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik