Belföld

Elemzői vélemény a gazdasági növekedésről – a fogyasztás emelte a GDP-t

A növekedés szerkezetében az idén a második negyedévben még nem következett be változás, összességében az első félévben még mindig a lakossági fogyasztás és a belföldi felhasználás hajtotta a növekedést, ez olvasható ki a GDP második negyedévi számaiból - mondta Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított adatok szerint 0,6 százalékkal nőtt. Az első félévben a GDP egy év alatt 2,5 százalékkal bővült.

Az első negyedévben 2,7 százalék volt a GDP előző évhez viszonyított növekedési üteme. Az elemző kiemelte, hogy a második negyedévben jelentős mértékben megnőtt az export és az import növekedési üteme közötti rés. Míg a behozatal 9,6 százalékkal bővült, addig a kivitel mindössze 1,7 százalékkal emelkedett. Ekkora különbségre a szakértő szerint az utóbbi években nem volt példa.

Hozzátette, hogy a harmadik, negyedik negyedév enyhítheti ezt a különbözetet, és remény van arra, hogy 2004-ben már az export veheti át a GDP növekedés hajtóerejének szerepét. Az ipar kis mértékű növekedését az elemző pozitív fejleményként értékelte. Ez ugyanis előfeltételét jelentheti annak, hogy a következő negyedévekben fordulat következzen be a növekedés szerkezetében.

Nyeste Orsolya úgy véli, 2003-ban 3 százalék alatt marad a GDP éves szintű növekedése. A szakértő 2,8-2,9 százalékos növekedést valószínűsít az idén, 2004-re pedig 3,0-3,5 százalék közé várja a növekedés ütemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik