Belföld

Agrár high-tech beruházások Debrecenben

Kertészeti és erdészeti biotechnológiai laboratóriumot adtak át szerdán az Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában (DEATC).

A 60 négyzetméteres laboratóriumi részleg 33 millió forintba került, amihez az FVM Erdészeti Hivatala 11,6 millió forint támogatást nyújtott. A beruházás kétharmad részét a régióban található mezőgazdasági vállalatokkal közösen végzett kutatási-fejlesztési programok keretéből, illetve a DEATC saját fejlesztési forrásából teremtették elő.

Nagy János prorektor, az Agrártudományi Centrum elnöke az átadáson hangsúlyozta: az új egység megszületése része annak az agrár high-tech fejlesztési tervnek, amelynek révén a következő évtizedben nemzetközi színvonalú agrár-biotechnológiai oktató- és kutatóbázis jön létre az Észak-alföldi Régió központjában.

A BIOAGRO nevű 2005-ig tartó program során a kertészeti és erdészeti után további speciális agrár-biotechnológiai laboratóriumok létesítését tervezik, amelyek a Debreceni Egyetem most épülő Élettudományi Központjában kapnak majd helyet. A program kiteljesítése és sikeres végrehajtása érdekében a DEATC – többek között – az EU strukturális alapok forrásainak megnyerésére is nyújtott be pályázatokat.

Fári Miklós Gábor, a DEATC mezőgazdaság-tudományi kar zöldségtermesztési tanszékének vezetője elmondta: az egyik részlegben a legmodernebb eszközökkel végzett kutatások közvetlen célja a régióban gazdaságilag fontos, elsősorban kertészeti és erdészeti fás- és lágyszárú fajok hatékonyabb vegetatív szaporítási módszerének kidolgozása, adaptálása, illetve a veszélyeztetett növényfajok genetikai készletének a megőrzése.

Egy másik részlegben az Oktatási Minisztérium támogatásával friss és feldolgozott zöldség- és gyümölcsfélékben, erdei és egyéb növényekben található, az emberi egészséggel szorosan összefüggő, nagy biológiai aktivitású természetes anyagokat, illetve új termékek, technológiák kifejlesztését kutatják.

Az új labor harmadik részleg munkája elsősorban a hungarikum zöldség- és gyümölcsfajokkal folytatott hazai és nemzetközi nemesítési programokhoz, technológiai fejlesztésekhez kapcsolódik majd.

A tanszékvezető bejelentette: a DEATC rendezi meg a kanadai központú Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság (ISHS) 5. Kertészeti Biotechnológiai Világkonferenciáját jövő év szeptemberében Debrecenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik