Belföld

18 év után visszatért az USA az UNESCO-ba

admin

2003. 10. 01. 16:52

Több mint 18 évi távollét után az Egyesült Államok szerdán hivatalos formában megújította tagságát az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szakosított szervezetében - jelentette be Rod Paige amerikai oktatási miniszter az UNESCO párizsi székhelyén.

Az amerikai csillagos lobogót már hétfőn felhúzták az UNESCO-központ épületére a szervezet 32. közgyűlésének megnyitása alkalmából. Ezen a eseményen jelentette be Laura Bush, az amerikai elnök felesége, hogy hazája ismét teljes jogú tagként kíván részt venni a szervezet munkájában. Az Egyesült Államok csatlakozásával 190-re nőtt az UNESCO tagállamainak száma.

Rod Paige a Közgyűlés szerdai ülésén közölte, hogy a szervezet protokolljának megfelelően a brit külügyminisztérium londoni levéltárában letétbe helyezték Colin Powell külügyminiszter ünnepélyes nyilatkozatát, amely tanúsítja, hogy az Egyesült Államok elfogadta az UNESCO alapító okiratát. Az előírások szerint ezzel az aktussal vált hivatalossá Washington tagsága a világszervezet szakosított intézményében.

Az amerikai miniszter beszédében elismeréssel méltatta a japán Macuura Koicsiro UNESCO-főigazgató tevékenységét, amely mint kiemelte, összhangban áll azokkal a célkitűzésekkel, amelyek hiánya miatt Washington közel két évtizede felmondta tagságát.

Az amerikai adminisztráció 1984-ben, Ronald Reagan elnöksége idején lépett ki a szervezetből. Washington mindenekelőtt a szervezet automatikus működési mechanizmusát találta elfogadhatatlannak. Az 1999-ben hivatalba lépett új főtitkár lényeges reformokat hajtott végre az intézmény irányításában, ennek nyomán nyílt alkalom a korábbi amerikai döntés módosítására.

Az UNESCO-programok finanszírozásában az Egyesült Államok korábban is jelentős részt vállalt, a 2004-2005-ös költségvetéshez 134 millió dollárral fog hozzájárulni. Ez az összeg a szervezet büdzséjének 22 százalékát fedezi. Egy párizsi UNESCO-illetékes közlése szerint az amerikai kormány még idén 15 millió dollárt fog átutalni az ENSZ-intézménynek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.