Belföld

15 milliárd forinttal kisebb lesz a Mol gázüzletágának vesztesége

admin

2003. 10. 01. 16:40

A Mol gázüzletágának ez évi veszteségét 15 milliárd forinttal csökkenti a nagyfogyasztói gázár 16,4 százalékos megemelése - mondta Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója szerdán újságíróknak.

Mosonyi György a gázár emeléséről szóló döntést nagyon pozitív fejleménynek tartja, és ezek alapján azt valószínűsíti, hogy az “árrendeletek is a gáztörvény szellemében születnek meg”.

“Így jövőre megszűnhet a Mol kockázata a gázüzletágon” – tette hozzá. Mosonyi György elmondta: az októberi áremeléssel a nagyfogyasztóknál érvényesül a világpiaci gázár, így jövő januárban már nem kell további áremeléssel számolni.

A Mol gáztevékenységén elszenvedett vesztesége az idén még így is meghaladhatja a 20 milliárd forintot. A lakossági kompenzációra ugyanis a Moltól elvonnak az idén 17 milliárd forintot a gázkitermelés eredményéből. Ezen felül pedig még néhány milliárd forint vesztesége lesz a Molnak a gáz tárolásán, szállításán, kereskedelmén is. Az első félévi gyorsjelentés szerint az első hat hónapban 12,4 milliárd forintos veszteség keletkezett a gázüzletágon.

A Mol az első félévi gyorsjelentésében még 15-20 milliárd forintos éves veszteséggel számolt, amit az elkövetkező hónapok import ár emelkedése valamint a forint és a dollár árfolyamának változása tovább növelt. Ennek pontos összegét a vezérigazgató nem mondta meg, csupán annyit árult el, hogy a 15 milliárd forintos csökkenéssel együtt is marad még néhány milliárd forint veszteség a gázüzletágon.

A gázüzletág eladásával kapcsolatban Mosonyi György azt mondta, hogy csak akkor adják el, ha valaki többet ad érte, mint amennyit az a Molnak ér. A másik szempont pedig az, hogy a Mol a kapott pénzt be tudja fektetni olyan vállalkozásba, ami többet hoz számára a gázüzletágnál.

Mivel a jövőben várhatóan külön-külön szabályozzák majd a szállítási, a tárolási, és kereskedelmi gázárakat, ezért az is elképzelhető, hogy a Mol nem mindegyik tevékenységétől válik meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.