Belföld

A ThyssenKrupp mellett a baszkokat is érdekli a Dunaferr

Több orosz cég, egy magyar tagot is magában foglaló holding, a brit-indiai LNM Holding és az osztrák Voestalpine mellett a német ThyssenKrupp acélipari konszern és talán egy baszk cég is érdeklődik a Dunaferr-privatizáció iránt. A pályázati dokumentumokra kilenc cég volt kíváncsi.

A ThyssenKrupp német acélipari konszern megkérte a Dunaferr magyar acélipari óriás megvételére kiírt pályázat anyagait. Erwin Schneider a ThyssenKrupp Steel szóvivője úgy nyilatkozott a Financial Times Deutschland (FTD) című német lapnak, hogy alapvetően érdekli a céget a Dunaferr.

Az FTD az ÁPV Rt.-re hivatkozva kedden azt írta, hogy kilenc érdeklődő vitt el pályázati dokumentumokat, köztük az orosz Eurosteel, a brit-indiai LNM Holding és az osztrák Voestalpine.


A Figyelő hetilap egyik korábbi száma arról írt, hogy a magyar acélipari cég iránt érdeklődik a Mecsel acélipari holding is. Victor A. Trigubko, a cég közép- és kelet-európai térségért felelős elnökhelyettese a lapnak nyilatkozva megerősítette a vásárlás szándékát.


A lehetséges vevők között lehet a vasércszállító Shiran-csoport is, amely egy holding keretein belül pályázna az acélművekre. A holding többségi tulajdonosa egy magyar társaság, melynek kiléte egyelőre ismeretlen. Az említett cégek mellett a Világgazdaság és a Dunaújváros Online értesülései szerint a Szeversztal és a Donbasz is érdeklődik.


Csillag István gazdasági miniszter a Josu Jon Imaz baszk ipari, kereskedelmi és turisztikai miniszterrel folytatott keddi budapesti tárgyalást követően elmondta: a baszkföldi befektetéseknek szerepe lehet a Dunaferr, illetve a hozzá tartozó cégek privatizációjában, valamint a miskolci és a diósgyőri acélipari szerkezetátalakításban is.


Hónig Péter, a cég elnök-vezérigazgatója cégnevet nem említve korábban úgy fogalmazott: egy olyan nagy, akár több acélipari társaságot tömörítő konzorcium lenne az ideális vevő, amely a Dunaferrt speciális feladatokkal bízná meg és a céget ebbe az irányba fejlesztené.


A Dunaferr-privatizáció keretében a magyar állam megválik 79 százalékos részesedésétől. Az új tulajdonost 50 millió eurós tőkeinjekcióra kötelezik, s további 250 millió eurót kell a vállalat korszerűsítésébe befektetnie. Az új tulajdonosnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy nem változtat a foglalkoztatottak számán, ezen kívül a magyar állam az elkövetkezendő öt évben küldhet egy képviselőt a felügyelőtanácsba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik