Belföld

Csökkennek az árak a csatlakozás után

Nem várható robbanásszerű változás Magyarország jövő évi uniós csatlakozásakor az ország kereskedelmében - mondta Pascal Lamy, az Európai Bizottság külgazdasági kérdésekért felelős tagja.

Az EU kereskedelmi biztosa szerint Magyarország csatlakozása a kereskedelem szempontjából már 80-90 százalékban bekövetkezett. Pascal Lamy úgy látja: az ország felkészültségével nincsenek komolyabb gondok, apróbb módosításokra azonban még szükség lesz néhány területen.

Magyarország az elmúlt 10 évben óriási fejlődésen ment keresztül, fokozatosan megvalósítva a liberalizációt, ennek hatására már jelenleg is a magyar külkereskedelem 80 százaléka irányul az unióba.

Pascal Lamy szerint Magyarországnak a szomszéd országokkal folytatott kereskedelmet illetően sem kell komolyabb változásokra számítania. Ugyanakkor a csatlakozással az ország piaci hozzáférése erősödni fog a világ többi részén, vagyis könnyebbé válhat a piacrajutás. “Ennek azonban ára van, az országnak ugyanis teljesíteni kell ugyanazokat a kereskedelmi preferenciákat, amelyek az unió tagországaira kötelezőek lesznek” – mondta. Pascal Lamy szerint az EU-ba való belépéssel Magyarországon csökkeni fognak az árak. Hozzátette: csak kis mértékű árváltozásra szabad számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik