Belföld

Demonstratív akciókra is készek az önkormányzatok

E mostani nem a megszokott költségvetési huzakodás a kormány és az önkormányzatok között, most elpattanhat a húr – nyilatkozta a Népszabadságnak a legnagyobb magyarországi önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a TÖOSZ elnöke.

Dióssy László, a TÖOSZ elnöke nem tartotta kizártnak azt sem, hogy ha a költségvetési sarokszámok nem változnak, a végsőkig elkeseredett s helyzetüket kilátástalannak érző települések demonstratív akciókat tartanak majd például úgy, hogy az okmányirodát hetente csak egy alkalommal nyitják ki.

A TÖOSZ elnöke azt állítja, hogy a rendszerváltás óta példátlan módon még a normatív támogatások is csökkennek. Például az általános iskolai oktatás támogatását szolgáló normatíva diákonként egy-kétezer forinttal lehet kevesebb, mint az idén. Ráadásul a kormány a várható áremelések és az áfa-kulcsok változásának hatását sem kompenzálja, mert a dologi kiadásokra egyetlen fillér többlet sem lesz. Minderről a TÖOSZ rendkívüli elnökségi ülésén is tárgyalnak majd. Dióssy László álláspontja szerint egyébként legalább 15-20 milliárd forint plusztámogatásra volna szükségük a településeknek. A TÖOSZ elnöke tegnap találkozott a belügyminiszterrel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik