Belföld

Teljes átvilágítás az EU-pénzek fogadása előtt

November közepéig valamennyi, az uniós források fogadásában és kifizetésében részt vevő intézményt, hatóságot és szervezetet átvilágít a Kehi - írja a Népszabadság.

A szabályok szerint csak az a szervezet vállalhat szerepet az európai uniós támogatások terítésében, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) erre alkalmasnak talál. Az év utolsó negyedében ezért mintegy harminc intézményről – minisztériumokról, hivatalokról, vállalkozásfejlesztési szervezetekről, az MFB-ről, regionális fejlesztési ügynökségekről, az Államkincstárról – bizonyítványt kell kiállítania a Kehinek. Lapunk információja szerint az érintettek már elkészítették önértékelésüket, jelenleg a Kehi helyszíni ellenőrzései folynak.

Az irányító hatóságok – köztük a Miniszterelnöki Hivatal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium – felelősek azért, hogy a felügyeletük alatt álló szervezetek a pénzeket az EU előírásainak megfelelően használják fel. Felügyelik a programok végrehajtását, és jelentéseket készítenek az Európai Bizottságnak. Őket segítik a közreműködő szervezetek – az ITDH, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, az Energia Központ, a regionális fejlesztési ügynökségek –, amelyek a pályázókkal tartják a kapcsolatot.

A „pénztár”, a kifizető hatóság szerepét a Pénzügyminisztérium (PM) kapta, ő kéri és hozzá érkezik a pénz az Európai Bizottságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik