Belföld

Stabilizálódott a Csepeli Fémmű Rt. helyzete

A felszámolás alatt álló Csepeli Fémmű Részvénytársaság a réz termékpiac nyári pangása ellenére az elmúlt hónapban 250 tonnát meghaladó árut értékesített e termékkörben - közölte kedden a társaság felszámolója, a Kontaktorg.

A felszámoló közleménye tudatja, hogy az előzetes elképzeléseknek megfelelően sikerült a termelést stabilizálni, a megrendelők bizalmát visszanyerni és újabb jelentős mennyiségű megrendeléshez jutni. A Kontaktorg szerint a Csepeli Fémmű iránti bizalom erősödésére utal, hogy volt olyan hitelintézet, amely a termelés fenntartásához és bővítéséhez megfelelő összegű hitelt biztosított, így lehetővé vált a 450 tonnát meghaladó megrendelés teljesítése.

A megrendelések növekedése, valamint a termeléshez szükséges pénzügyi szervezet 250 dolgozó tartós foglalkoztatására ad lehetőséget. A felszámoló a termelés beindítását és ennek finanszírozását tekintette a legfontosabb lépésnek és ezt követően kerül sor a cég vagyonelemeinek értékelésére, valamint azok értékesítési koncepciójának kidolgozására – tájékoztat a közlemény. Az idén június közepén indult meg ismét a termelés a felszámolás alatt álló Csepeli Fémmű Rt.-nél. A Csepeli Fémmű Rt. igazgatósága idén február elején kezdeményezte a társaság elleni csődeljárás megindítását.

A Csepeli Fémmű 2000-ben még 445 millió forintos adózás előtti eredményt ért el, viszont a rákövetkező év második felétől már számottevően romlott a gazdálkodás hatékonysága. A múlt évben a további gondok ellenére a bankok közreműködésével biztosítható volt a cégek működése. A világgazdasági recesszió hatására jelentősen csökkent 2001 második félévében, illetve 2002-ben a réz alapú félgyártmányok iránti piaci kereslet. Emellett az erős forint tovább növelte a társaság veszteségeit, ennek előző évi hatásai 400 millió forintos veszteségben voltak mérhetők. A múlt év végén a Csepeli Fémmű öt finanszírozó bankja közül a legnagyobb kivonult a cég finanszírozásából.

A súlyos helyzetre való tekintettel 2002 novemberében a menedzsment kidolgozta a válságból való kilábalás reorganizációs tervét, amelyet a piacon tapasztalható élénkülés jelei is alátámasztottak. A terv alapján a fémmű kezdeményezte egy banki konzorcium létrehozását, amelynek előmozdítása érdekében lépéseket tett újabb bank bevonására és költségvetési garancia biztosítására is. Ám a cég ezen törekvései az előzetes biztató jelek ellenére sem vezettek eredményre.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik