Belföld

OTP – Európa küzdelem az ÁPV Rt. székházáért

admin

2003. 09. 24. 08:15

Aláírta a Pozsonyi úti székházának eladásáról szóló szerződést az ÁPV Rt. az OTP Ingatlanbefektetési Alappal.

A Népszabadság információi szerint az OTP Bank ingatlanalapja a 3,5 milliárdos minimálárnál alig fizet többet az ÁPV Rt. székházáért és egy hozzá tartozó kisebb ingatlanért. Ezért cserébe – a lap szerint – évente mintegy félmilliárd forint garantált bérleti díjhoz jut, hiszen az ÁPV Rt. nem hagyja el a székházát.

A mostani, második pályázaton az OTP Ingatlanbefektetési Alap riválisa az Európa Ingatlanalap volt, amelyet azonban kizártak a versengésből. Ennek – a Népszabadásg értesülései szerint – az volt az oka, hogy az általa ajánlott vételár több volt, mint a saját tőkéjének (nettó eszközértékének) a 20 százaléka. Ez pedig kizáró ok. A probléma áthidalására az Európa olyan jogtechnikai megoldást ajánlott, aminek megvalósítását a pályázati kiírás és a fizetési határidő nem tette lehetővé.

A bökkenő csak az, hogy az ÁPV Rt. döntésének idején az OTP-alap nettó eszközértéke sem érte el a szükséges mértéket. (Vagyis: az általa ajánlott vételár is több volt, mint az alap akkori saját tőkéjének 20 százaléka). Az OTP-alap nettó eszközértéke ekkor alacsonyabb volt az Európáénál is. Az ÁPV Rt. igazgatósága augusztus 28-án mégis győztesnek nyilvánította az OTP-alapot.

A nyertes alap nettó eszközértéke egy hirtelen, nagy összegű tőkeinjekció nyomán szeptember 15-én ugrott 17,89 milliárd forint fölé, amellyel már teljesíthette a 20 százalékos kritériumot. Azt hivatalosan nem közölték, hogy ki jegyzett az alap befektetési jegyeiből több milliárd forint értékben. A tőkeinjekció mögött piaci pletykák szerint maga az OTP állhat. Hasonló tőkepótlásra – és így a feltételek teljesítésére – az Európa-alapnak nem volt esélye. Mögötte nem állt olyan cég, amely gyorsan jelentős tőkeinjekciót tudott volna nyújtani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.