Belföld

Nastase jövője: elnök vagy kormányfő?

admin

2003. 09. 24. 14:33

A román kormánypárt, a PSD főtitkára, Dan Matei Agathon tegnap bejelentette, hogy a jövőben nem zárják ki egy vita lefolytatását Adrian Năstase kormányfői tisztségéből történő visszavonulásáról a választási kampány idejére, amennyiben a párt elnökjelöltjévé jelölnék ki - tudósít a Mediafax hírügynökség.

A Ziua című román lap szerint arra a kérdésre, hogy a PSD megtartja-e Adrian Năstaset a kormányfői tisztségben a választási kampány idején is – ha ő lesz a párt elnökjelöltje -, Dan Matei Agathon rámutatott arra, hogy az lenne a természetes, ha az úgynevezett Állandó Küldöttség adott esetben minden stratégiai elemet megtárgyal majd, beleértve a kormányfő részvételét vagy távolmaradását a választási kampánytól. „Nem zárunk ki egy ilyen vitát, de meg kell várnunk a PSD rendkívüli kongresszusát, melyre novemberben kerül majd sor és majd meglátjuk” – mondta Agathon.

Egyes parlamenti források szerint, Ioan Rust már ki is választották az átmeneti miniszterelnöki tisztségre. Ő az, akiben a jelenlegi kormányból a leginkább megbízik a kormányfő. A közigazgatás és a belügy minisztereként Rus már most is minden területi ügyet koordinál. Ezen túlmenően, Rus alá tartozik egy hírszerző szolgálat, az UM 0962 is, amely a politikai megrendelések mellett, elég erőt tud képviselni a vidék totális ellenőrzéséhez a választási kampány során.

Az a mód, ahogyan a megyék végrehajtják majd a központi utasításokat Adrian Năstase választási látogatásai során, meghatározó lehet azon százalékokat illetően, melyeket a kormányfő és a PSD a jövendő választásokon elér majd.

Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.