Belföld

Nastase jövője: elnök vagy kormányfő?

A román kormánypárt, a PSD főtitkára, Dan Matei Agathon tegnap bejelentette, hogy a jövőben nem zárják ki egy vita lefolytatását Adrian Năstase kormányfői tisztségéből történő visszavonulásáról a választási kampány idejére, amennyiben a párt elnökjelöltjévé jelölnék ki - tudósít a Mediafax hírügynökség.

A Ziua című román lap szerint arra a kérdésre, hogy a PSD megtartja-e Adrian Năstaset a kormányfői tisztségben a választási kampány idején is – ha ő lesz a párt elnökjelöltje -, Dan Matei Agathon rámutatott arra, hogy az lenne a természetes, ha az úgynevezett Állandó Küldöttség adott esetben minden stratégiai elemet megtárgyal majd, beleértve a kormányfő részvételét vagy távolmaradását a választási kampánytól. „Nem zárunk ki egy ilyen vitát, de meg kell várnunk a PSD rendkívüli kongresszusát, melyre novemberben kerül majd sor és majd meglátjuk” – mondta Agathon.

Egyes parlamenti források szerint, Ioan Rust már ki is választották az átmeneti miniszterelnöki tisztségre. Ő az, akiben a jelenlegi kormányból a leginkább megbízik a kormányfő. A közigazgatás és a belügy minisztereként Rus már most is minden területi ügyet koordinál. Ezen túlmenően, Rus alá tartozik egy hírszerző szolgálat, az UM 0962 is, amely a politikai megrendelések mellett, elég erőt tud képviselni a vidék totális ellenőrzéséhez a választási kampány során.

Az a mód, ahogyan a megyék végrehajtják majd a központi utasításokat Adrian Năstase választási látogatásai során, meghatározó lehet azon százalékokat illetően, melyeket a kormányfő és a PSD a jövendő választásokon elér majd.

Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik