Belföld

A mobilszolgáltatók tiltakoznak a kulturális járulék ellen

A magyarországi mobilszolgáltatók - a Pannon GSM, a Vodafone és a Westel - tiltakoznak azon kormány előterjesztés ellen, miszerint a kulturális tárca javaslatára 1 százalék kulturális járulékot vetnek ki rájuk - közölte a három társaság szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a mobilszolgáltatók úgy gondolják, hogy a mobiltársadalom legszélesebb rétegeit, mintegy 8 millió embert érintő javaslat teljes mértékben elfogadhatatlan, nem egyezik ez előfizetők érdekeivel, és bevezetése a mobilszolgáltatási díjak emelését vonhatja maga után.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott tájékoztatás szerint a Nemzeti Kulturális Alapprogramól szóló törvényt módosítják úgy, hogy a mobilszolgáltatók is fizessenek pénzt a magyar kultúra támogatását szolgáló alapba.

A mobilszolgáltatóknak az 1 százalékot az éves nettó árbevételük után kell megfizetniük. A három társaságnak az idén több mint 300 milliárd forint lesz a nettó árbevétele. Ezzel összefüggésben Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a mobilszolgáltatók felháborítónak tartják, hogy egyeztetés nélkül került a kormány elé az előterjesztés.

Hozzátette: ha a távközlést megdrágítják, akkor ez a lépés könnyen lehűtheti a gazdaságot. Drozdy Győző szerint 1 forint kivonása a távközlési szektorból 2-3 forint kárt okoz a gazdaságnak.

A vezérigazgató elmondta: azt természetesnek tartják, ha például a kulturális termékek körében a CD-kölcsönzést megterhelik járulékkal, azt azonban nem, ha olyan szolgáltatásokra is kivetnek adót, amelyeknek semmi köze a kultúrához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik