Belföld

MBA diplomák – melyiket becsülik többre a vállalatok?

A Wall Street Journal két éve készíti el az MBA képzést adó üzleti iskolák rangsorát. A helyezés attól függ, hogy a diploma mennyire keresett a munkaerőiacon. Idén a Wharton győzőtt.

Az amerikai business schoolok uralják a Wall Street Journal (WSJ) múlt héten nyilvánosságra hozott MBA ranglistáját. Európa becsületét a London Business School menti meg a 39. helyezésével és még néhány, alig ismert mesterképző.

Hogy a WSJ listán miért nem szerepel a többi, az egész világon elismert európai intézmény, mint például a francia INSEAD, az a WSJ újfajta megközelítésével magyarázható. Kizárólag a vállalalatok kiválasztást végző emberi erőforrás menedzsereinek – és közreműködésükkel a cégvezetőknek – tesznek fel kérdéseket, amelyek gyakorlatilag azt derítik ki, melyik MBA diplomát becsülik leginkább a cégnél.

Októberben Budapesten!

 

Évenként felkerekednek a legnagyobb business schoolok képviselői és egy több várost érintő túra keretében megismertetik az MBA képzéseket az érdeklődőkkel. Házhoz jönnek tehát a nemzetközi intézmények, Budapeten október 26-án, a Marriott Hotelben 14 és 18 óra között lehet képviselőiket megtalálni. A rendezvényre bárki elmehet, de a komolyan érdeklődőknek érdemes alaposan felkészülniük az MBA képzésekből általában, hogy minél több és konkrétabb információval távozhassanak. A World MBA Tour hivatalos honlapja jó kiindulási alap lehet az előzetes felkészüléshez.  

Más, mint a többi

A hagyományos és elismerésnek örvendő MBA rangsorokat készítő újságok – mint például a Business Week vagy a Financial Times – között a WSJ újoncnak számít. Először két évvel ezelőtt elkészített listája az iskolákat, az üzletembereket, a jelenlegi és leendő MBA diákokat is meglepte: meglehetősen eltérő eredményt adott az korábbiakhoz képest. Olyan üzleti iskolák is bekerültek a kiválasztott ötven közé, amelyek azelőtt szinte soha nem küzdötték fel magukat az ekkora elismerésig, és nem szerepeltek rajta olyanok, amelyek addig mindig.

Az eltérés a módszerban keresendő. A WSJ megbízásából a Harris Interacive közvélemény- és piackutató intézet olyan többszörös kritériumrendszer alapján kiválasztott emberei erőforrás menedzsereket kérdez meg, akik a vállalatuk megbízásából gyakran toboroznak új munkaerőt a végzős MBA diákok közül. Az üzleti iskolák egyik erőssége ugyanis a munkaerőpiaccal való kapcsolattartás.

A Master of Business Administration cím ugyanis nem akadémiai fokozat, hanem ugródeszka a karrierhez. Az oklevél értékét tehát az határozza meg, hogy milyen karrieresélyekkel kecsegtet. A toborzást végző szakemberek választása pedig azt is elárulja egyben, milyen kritriumok alapján keresnek munkaerőt.

Aktuális munkaerőpiaci igények

A WSJ által összeállított lista tükrözi az Egyesült Államok top vállalatainak aktuális munkaerőpiaci igényeit. A felmérésben résztvevő kétezer szakembert például idén először kérdezték meg, hogy mennyire tartják fontosnak a végzősök etikai hozzáállását, ezt az Enron botrány után felerősödött morális elvárások tettek indokolttá. Kiderült, hogy a vállalatok az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a kérdésre.

Többek között az etikusság előtérbe kerülésének köszönhető, hogy a philadelphiai Univerity of Pennsylvania Wharton Schoolja érte el idén az első helyezést. Az üzleti iskola ugyanis már évek óta kötelezi diákjait a „business ethics” nevű kurzus elvégzésére.

Eddig mindkét évben a döntő kiválasztási kritériumok közé tartozott az analitikus képesség, valamint az alapfokú számviteli ismeretek. Meglepő volt azonban, hogy az eredményorientáltságot idén hátrébb sorolták a fontossági sorrendben.

Valódi eredmény?

Az új összeállítási módszernek sok kritikusa akad. Többek között azt hozzák fel ellenérvként, hogy a rangsor így nemcsak a diplomák munkaerőpiaci értékét tükrözi. Hanem azt is, hogy az egyes iskolákban hogy bánnak a toborzást végzőkkel. Ez pedig nem feltétlenül a diploma valós értékéről tanúskodik.

A listán tehát nyomot hagy a diákok viselkedése is. A Stanford és a Harvard végzőseinek hírhedt arroganciája nem segít az első helyezések elnyeréséhez. A sajátságos módszer magyarázatként szolgál arra a változásra is, hogy az idén a tavalyi eredményekhez képest miért a nagyobb iskolák kerültek az első helyekre. A munkaerőpiacon ínséges időkben az MBA diákokat toborzók általában csak a nagy iskolákat keresik fel, mivel a magas hallgatói létszámnak köszönhetően valószínűleg találnak számukra megfelelő végzőst.

Ugyanakkor egy ilyen lista létfontosságú lehet az üzleti iskolák számára. Az MBA képzésre jelentlezni kívánó munkavállalók, illetve a felvett diákok körében végzett felmérés azt mutatja, hogy a iskola választásakor az elsődleges szempont a kapott diploma munkaerőpiaci ütőképessége.

A legjobb tíz Business Shool a WSJ listáján 2003 (2002)

1. (5) University of Pennsylvania (Wharton)
2. (1) Dartmouth College (Tuck)
3. (2) University of Michigan
4. (4) Northwestern University (Kellogg)
5. (6) University of Chicago
6. (3) Carnegie Mellon University
7. (10) Columbia University
8. (9) Harvard University
9. (8) Yale University
10. (12) University of North Carolina at Chapel Hill (Kenan-Flagler)
Forrás: Wall Street JournalAjánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.